Osijek
DAN OSJEČKIH BRANITELJA

Otkrivena spomen-ploča legendarnoj 106. brigadi
Objavljeno 29. lipnja, 2017.
- Doprinos branitelja u Domovinskom ratu je nemjeriv - rekao je Vulin

Svečano je jučer obilježen Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade HV-a i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije. Otkrivanju spomen-ploče “sto šestoj” na lijevoj obali Drave, na Krunskoj utvrdi kod kapelice Kraljice mira, nazočili su osječki gradonačelnik Ivan Vrkić, župan osječko-baranjski Ivan Anušić, Darko Nađ, predsjednik Odbora za branitelje Domovinskog rata i braniteljske udruge Grada Osijeka, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić, branitelji, dragovoljci...

Isto je izaslanstvo, ovaj je put u ime Županije bio Dragan Vulin, predsjednik Županijske skupštine, odalo počast i pred Spomen-obilježjem stradalnicima Domovinskog rata i spomenikom dr. Franji Tuđmanu na Trgu slobode.

Na Trgu Ante Starčevića održavao se Sajam braniteljskih zadruga, gdje je bio i Damir Takač, zamjenik načelnika Policijske uprave osječko-baranjske, a nazočnima su se obratili Vulin, Benić i zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota čestitajući jučerašnji spomen-dan koji se obilježava u Osijeku.

- Trenutno je nezaposleno 82.000 branitelja, a braniteljske zadruge, čije uspjehe možemo vidjeti ovdje na Sajmu, dobar su način da se i oni zaposle - kazao je Piližota.

- Doprinos branitelja je nemjeriv. Osječani su imali izbor - otići nekamo na sigurno ili ostati živjeti u Osijeku i braniti ga. Zbog toga što ste ostali ovdje u ratu, ovo je i dan Osječanki i Osječana i na tome im zahvaljujem - kazao je Vulin.

Benić je kazala kako prenosi pozdrave ministra Tome Medveda i naglasila da očekuje još uspješniju suradnju između resornog ministarstva i braniteljske populacije.

Na glavom trgu održan je i TT zbor, kulturno-umjetnički program Zrinskog, uz okrjepu za sve sudionike proslave.

Jučer je održan i edukativan okrugli stol o mogućnosti zapošljavanja braniteljima i mogućim izvorima financiranja zadrugarstva. Sinoć je u HNK-u Osijek svečano prikazan “Bijeli put” - dokumentarn film redatelja Zdenka Jurilja o humanitarnom konvoju koji je donio mir u Središnju Bosnu, a sadržava nikada viđene snimke konvoja. Organizator projekcije je, kaže predsjednik Damir Buljević, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora - Podružnica Osječko-baranjske županije i Matica hrvatska - Ogranak Osijek. Pokrovitelj su bili Grad Osijek i Osječko-baranjska županija.

Darko PEJIĆ
Najčitanije iz rubrike