Regija
RAZGOVOR: ZORAN KOVAČEVIĆ, NAČELNIK OPĆINE KOŠKA

Za mlade sve besplatno
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

U Koški je danas svečano jer mještani na današnji blagdan svetih Petra i Pavla obilježavaju i Dan općine Koška. Taj se datum nekako gotovo poklapa s datumom nedavnog ponovnog izbora načelnika Zorana Kovačevića na čelno mjesto mjesto Općine Koška, koju on vodi još od njezina osnutka 1993. godine, dakle već sedmi mandat zaredom neprekinuto, što je doista rijetkost u Hrvatskoj.

Te dvije činjenice povod su našem razgovoru s Kovačevićem o planovima koje kani provesti u sljedeće četiri godine.

Cilj je održati stabilnost proračuna i osigurati dostignutu razinu projekata iz područja društvenih djelatnosti. Što pod tim podrazumijevate?

- Pod tim podrazumijevamo nastavak vrlo izdašnih potpora za novorođenčad - za jedno dijete 1500, za drugo 3000, treće 5000 kuna. Nastavljamo i projekt besplatnog vrtića za sve naše mališane, nastavljamo i osiguravanje besplatnih udžbenika i kompletnog školskog pribora za naše učenike kao i besplatnu prehranu za učenike te besplatan prijevoz za srednjoškolce. Što se tiče studenata, omogućavamo svim našim studentima stipendije – kaže Zoran Kovačević i dodaje kako uz sve to osiguravaju dostatna sredstava za rad svih 15 udruga građana koje odlično ostvaruju svoje programe.

Što se tiče investicija, općinski su prioriteti prije svega gradnja pročistača otpadnih voda za koji je sve pripremljeno, potpisan je ugovor i osigurana su sredstva. Što dalje?

- Taj projekt praktički treba gotovo svakog dana početi s realizacijom. Sljedeći od velikih investicijskih projekata je projekt sekundarne kanalizacijske mreže četiriju naselja na području općine te gradnja 20 kilometara novih pločnika, izmjena postojeće rasvjete s LED javnom rasvjetom i uređenje kanalske mreže. Procjena vrijednosti ovih investicija, prema projektima koje imamo, iznosi 50 milijuna kuna i sve bi to trebalo biti u ovom sljedećem četverogodišnjem mandatu realizirano.

Za jednu malu općinu to su veliki projekti, ali nisu jedini. Što se još radi?

- Nastavljamo pomagati obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i poduzetnicima. Što se toga tiče, s obzirom na to da smo poljoprivredno područje i da želimo razvijati taj segment, cilj nam je od sadašnjih 300 tisuća kuna povećati iz godine u godinu od 500.000 kuna pa do milijun kuna nepovratnih poticaja male vrijednosti za naše poljoprivrednike. To je vrlo ambiciozan projekt, sredstva imamo na raspolaganju iz segmenta programa raspolaganja poljoprivrenim zemljištem, ona se uspješno ostvaruju i mislim da imamo prostora da svake godine osiguramo više nepovratnih poticaja za naše poljoprivrednike.

Darko PEJIĆ
Općinska priznanja zaslužnima

Prema Odluci o dodjeli javnih priznanja Općine Koška Općinsko vijeće dodijelilo je nagrade po kategorijama. Nagradu Općine Koška najboljim učenicima osnovne škole dobili su: Hrvoje Kovačević, Antonija Hohoš, Marko Drašinac, Ana Pranješ, Ivona Štrbac, Lora Sitaš, Predrag Serdar, Lea Medved, Lea Kovačević, Marija Jozičić, Nika Kuzminski, Adrian Valentin, Ivan Cimerman, Antonio Anđić, Josip Hajpek, Klemetina Poplašen i Patricija iz Koške. Oni su nagrađeni poveljom i prigodnim darom. Nagradu Općine Koška za postignute iznimne rezultate u sportu (streljaštvu) dobila je Klemetina Poplašen, a nagrada se dodjeljuje u obliku povelje i prigodnog dara. Zahvalnicu Općine Koška dobio je Željko Benšić, a predsjednica Općinskog vijeća Štefica Kuzminski kaže kako će javna priznanja dobitnicima biti uručena na svečanosti u povodu obilježavanja dana općine 28. lipnja.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana