Regija
DOBILI VIJEĆE “IZ DRUGE”

U Štitaru nitko nema većinu!
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

ŠTITAR - Iz drugog pokušaja konstituirano je Općinsko vijeće Štitara. Za predsjednicu je jednoglasno izabrana Marina Pranjić iz HDZ-a, a imenovana su i dva dopredsjednika - Katarina Blatančić s Nezavisne liste i Stjepan Gašparović iz HSS-a. Na svibanjskim izborima u Štitaru je pobijedio dugogodišnji HDZ-ov načelnik Marko Bikić koji je, nezadovoljan tretmanom u vlastitoj stranci, u utrku za novi mandat išao kao kandidat grupe birača i uspio dobiti povjerenje birača u prvome krugu. Naime, zbog neizglasavanja proračuna za 2017. Bikić, kojemu su tada leđa okrenuli i pojedini vijećnici iz redova HDZ-a, na Staru godinu svrgnut je s vlasti, raspušteno je Vijeće, a Vlada je imenovala povjerenika. Bikić je kao nezavisni na izborima porazio kandidatkinju HDZ-a i HSS-a za načelnicu Štitara Marinu Pranjić. Iako je dobio izbore, ipak nije uspio osvojiti i natpolovičnu većinu mandata u Općinskom vijeću. Od ukupno 11, nezavisna lista čiji je bio nositelj dobila je pet vijećnika, a po tri vijećnika imaju liste HDZ-a i HSS-a. Prvi pokušaj konstituiranja Općinskog vijeća početkom lipnja nije uspio. Vijećnici HDZ-a tada su tražili vremena da se poslože unutar vlastitih redova jer je općinski odbor raspušten.

- Vijeće je sada konstituirano i situacija je takva da nitko ni sa kim nije u koaliciji. Ni na ovoj konstituirajućoj sjednici ponovno se nije pojavio jedan vijećnik HSS-a i bilo nas je 5:5, znači nitko nije imao većinu. Mi smo i na prvoj sjednici predložili da HDZ iznese svoj prijedlog za mjesto predsjednika Vijeća. Ovaj put su to i učinili i podržali smo izbor Marine Pranjić - kaže Bikić.

S obzirom na to da nije osigurao većinu u Vijeću, Bikiću je to svakako otegotna okolnost, no napominje da je kao načelnik tako zapravo funkcionirao godinama. Ipak vjeruje da će s kolegama iz svoje dojučerašnje stranke moći kvalitetno i korektno surađivati i da će zajedno raditi na dobrobit Općine i svojih sumještana.

- Vidim da među vijećnicima iz redova HDZ-a ima razumijevanja i da žele raditi, a što se tiče HSS-a, tu sam nedefiniran, s njima nisam imao kontakte i ne mogu ništa reći. Vrijeme će pokazati, a ako se ne budemo mogli složiti ni funkcionirati, ako stalno bude podmetanja nogu i nikakvog napretka, ponovno ćemo na izbore. Bit ćemo kao Babina Greda, pa valjda ćemo i mi jednoga dana stati na noge, kao što je to i njima uspjelo nakon nekoliko izbora dolaskom Josipa Krnića za načelnika - zaključuje Bikić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Ni na ovoj konstituirajućoj sjednici ponovno se nije pojavio jedan vijećnik HSS-a

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike