Mozaik
OD 29. LIPNJA DO 9. SRPNJA

Fantastic Zagreb Film Festival
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Najveći festival fantastike i žanrovskog filma u regiji Fantastic Zagreb Film Festival (FZFF) u svojem će se sedmom izdanju održati od 29. lipnja do 9. srpnja, a niz od više od dvadeset žanrovskih poslastica ovogodišnjeg festivalskog programa otvara u četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac američko-britanski akcijski triler "Baby Driver".

Festival koji već sedmu godinu krajem lipnja i početkom srpnja obogaćuje zagrebačku kulturnu ponudu programom najnovijih, premijernih naslova, ali i kultnih žanrovskih klasika proslavljenih autora, najavio je u ponedjeljak njegov direktor i selektor programa Stjepan Hundić. Istaknuo je kako festival i ove godine donosi odličan filmski program za sve ljubitelje žanrovskog filma, s više od 30 gostiju, mahom režisera i producenata. FZFF zadržava isti koncept održavanja kao i dosad, pa je festivalski program podijeljen u nekoliko sekcija – Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i druge, u kojima će biti prikazana ukupno 23 filma - rekao je Hundić na konferenciji za novinare.

Film otvorenja, "Baby Driver" redatelja Edgara Wrighta, koji će biti prikazan u sklopu programa Americana, najavio je kao europsku premijeru odlično glumački potkovanog i majstorski koreografiranog filma zvjezdane glumačke postave. Iako je zbog nedostatka financijskih sredstava ove godine ukinut program kratkog filma, FZFF je prvi put imao svoj Najavni vikend, u sklopu kojega su u petak i subotu, 23. i 24. lipnja, prikazana dva filma, a uvedena je i posebna programska cjelina Nordijski fokus, posvećena žanrovskim filmovima skandinavske kinematografije. Program donosi finski triler "Krvavo jezero" Tanelija Mustonena, inspiriran stvarnim umorstvima na jezeru Bodom 1960., te danski psihološki triler "Robin" (Antonio Tublen). Ove godine dokumentarni program prikazuje dva američka filmska uratka - "David Lynch: Život kao umjetnost", intimno putovanje formativnim godinama redateljeva života, te "78/52" Alexandrea O. Philippea, posvetu jednoj od najikoničnijih scena u povijesti filma, sceni tuširanja u "Psihu" Alfreda Hitchcocka. U programu Ponoćno ludilo bit će prikazani irski horor "Sjene", filmski prvijenac redatelja Lorcana Finnegana, drama "Sirovo" francuske redateljice Julije Docournau te kanadska horor/SF misterija "Prolaz u pakao" Jeremyja Gillespieja i Stevena Konstanskog.

Iako festival tradicionalno zatvara događanje na Medvedgradu, ove godine organizatori su odlučili film "Metropolis" prikazati posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju, 9. srpnja, na Ljetnoj pozornici Tuškanac. Još će biti prikazani južnokorejski mistery triler "Došljak", te malezijsko-indonezijski film "Razmjena". U programu su i zanimljiva SF drama "Projekt Lazarus" (Španjolska, Mateo Gil), ruska drama "Sila privlačnosti" (Fedor Bondarchuk) te srpski mistery action triler "Incarnation" Filipa Kovačevića, kao i crna komedija "Bar" velikog španjolskog filmaša Alexa de la Iglesie. Kao posveta nedavno preminulom redatelju, producentu i scenaristu Jonathanu Demmeu, posebna programska cjelina In memoriam John Demme donosi 5. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac projekciju njegove slavne triler drame iz 1991. "Kad jaganjci utihnu". Kao veliki open air festival, osim Ljetne pozornice Tuškanac, FZFF svake godine organizira projekcije i na povijesnoj utvrdi Medvedgrad. Uoči planirane obnove utvrde, koja će je zatvoriti za sve posjetitelje do 2020. godine, direktorica FZFF-a Mia Pećina pozvala je sve filmoljopce da 7. i 8. srpnja iskoriste priliku da još jednom dožive čarobnu atmosferu filma pod otvorenim nebom, a dvije spektakularne noći završit će tulumom do zore. Cjelovit program projekcija nalazi se na mrežnim stranicama festivala http://2017.fantastic-zagreb.com/. Hina

Popratni sadržaji

Maja Jurić-Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji od prošle godine upravlja Ljetnim kinom Tuškanac, istaknula je kako su u suradnji sa Swanky Mint Hostelom za sve posjetitelje u pripremi brojna druga iznenađenja. Na betonskoj površini prije ulaza u Ljetno kino Tuškanac nalazit će se, tako, posebna chill out zona, s ljetnim vrtom pop-up Summer Garden, gdje će se održavati koncerti i nuditi razni drugi zabavni sadržaji.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike