Autoglas
ODRŽAVANJE LIMENOG LJUBIMCA LJETI

Kobne pogreške pri poliranju vozila
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

Ljeto i toplo vrijeme idealni su za temeljito pranje i čišćenje automobila prije, možda, nekakvog putovanja. Nakon čišćenja brojni se vozači odvaže i na poliranje. O poliranju smo već nekoliko puta pisali, a svakako najmanje eventualne štete napravit ćemo ručnim poliranjem. Iako je tom metodom teško napraviti “čuda”, često ju predlažemo kao početni korak. Ako i nakon njega niste zadovoljni rezultatom, sljedeći je korak svakako snažno strojno poliranje. Međutim, tu nastupaju pogreške koje mogu biti katastrofalne za lak automobila. Kako bismo ih minimizirali, u suradnji sa Sonaxom donosimo nekoliko zlatnih savjeta.

1. Odaberite valjanu pastu za poliranje

Prvi korak svakako je odabrati proizvođača paste za poliranje. Tržište je preplavljeno raznim pastama, kremama, tekućinama i ostalim proizvodima za poliranje brojnih proizvođača. U toj šumi proizvoda zlatno je pravilo držati se renomiranog imena. U našem slučaju odabrali smo njemački Sonax, kao jedan od lidera u proizvodnji autokozmetike. Međutim, sada se treba snaći među proizvodima koje nudi Sonax, a tu ih zaista ima. Sonax je uveo jednostavnu nomenklaturu prema kojoj je lagano iščitati koliko će agresivno pasta skinuti sloj laka te koliko će završnog sjaja pružiti. Jedan od klasika i omiljenih proizvodi su Sonax Perfect Finish i Sonax EX-04-06, kojima ćete postići zavidne rezultate već jednim potezom.

2. Odabir spužve za poliranje

Ovo je korak koji amateri često zanemare, a koji je ključan u postizanju vrhunskih rezultata. Sonax će na svojim pastama za poliranje jasno dati preporuku za potrebnu spužvu i toga se treba obavezno držati! Odabirom krive spužve rezultati neće biti na nivou, mogu ostati eventualni hologrami i tragovi poliranja te upropastiti rezultat. Preporuka iz Sonaxa uz Sonax Perfect Finish zelena je srednje tvrda spužva, no na svakoj pasti istaknuta je ona koju treba upotrijebiti.

3. Krpe od mikrovlakana

Treći korak je odabir krpa od mikrovlakana kojima ćemo na kraju poliranja prebrisati lak automobila. Ako krpe nisu dobre, ako su prljave ili stare, bit će po onoj narodnoj: Ode mast u propast. Iliti ga, ode posao u ništa. Naime, krpe, ako nisu dobre, mogu ponovno vrlo lako izgrebati lak i vratiti nas na početak posla. Sonax nudi posebne krpe, koje su izuzetno meke i bešavne, pa nema bojazni od grebanja. Dostupne su i u više boja, pa ih je lako razlikovati ako, primjerice, rabimo različite paste za poliranje.

4. Zaštita laka

Brojni amateri nakon poliranja smatraju da je posao gotov. U biti, ako nakon poliranja završimo posao, ostavili smo stanjeni lak automobila još ranjivijim. Nužno je nanijeti odgovarajuću drugotrajnu zaštitu laka automobila i na taj način rezultat poliranja učiniti što trajnijim. Za taj korak kao sveti gral iskače Sonax Polymer Net Shield - sintetička i dugotrajna zaštita automobila koja će mu pružiti duboki sjaj i efekt samočišćenja. Ako ste pobornik prirode, možete upotrijebiti vosak od karnube. M.Režić

Možda ste propustili...

ELEKTRIČNA VOZILA S DALEKOG ISTOKA

Kineski je izvoz pokrenuo val potražnje za brodovima

OPENING OF THE SEASON

Nabrijani auti u Crikvenici

NAJPOZNATIJI HIBRID DOBIO VELIKO PRIZNANJE

Prius ima, iznutra i izvana, najbolji dizajn na svijetu