Dome slatki dome
SIGURNOST PRIJE SVEGA

Što je u vrtu opasno za mačke
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

Mačke vole boraviti u vrtu, slobodno istraživati okolinu, penjati se po drveću... Međutim, vrt može skrivati razne zamke i biti opasan za njih. Mačke su po prirodi radoznale i možete biti sigurni da će zaviriti u svaki kutak. Mogu skočiti na neku nestabilnu podlogu, grickati otrovne biljke ili se sakriti da bi na miru odrijemale i tu ostati zarobljene.

Štetne kemikalije

Obično se kaže da mačke imaju devet života, ali bolje je vrt urediti tako da bude siguran za mačku i prilagođen njezinim potrebama. Zato sva kemijska sredstva koja koristimo za obradu vrta treba skloniti izvan njezina dometa. Uporaba bilo kojeg preparata, bez obzira na to je li riječ o nekom herbicidu, pesticidu ili sredstvu za prehranjivanje biljaka, zahtijeva u ovom slučaju posebnu opreznost. Naročito su rizična sredstva za istrebljivanje puževa golaća jer mnogi od ovih proizvoda sadrže štetne kemikalije. Prema preporukama proizvođača, ove granule ne treba nagomilavati na jednom mjestu, nego ih rasuti po površini, kako bi manje privlačile mačju pozornost. Ipak je bolje da ih ne koristite jer mačka ima običaj da se valja po travi ili gredicama s cvijećem, pa će granule, koje se pritom zadržavaju na njezinu krznu, progutati dok se bude timarila. Stupanj otrovanja bilo kojim od ovih proizvoda zavisi od unesene količine. Zato je bolje da protiv puževa golaća koristite zamke koje možete napraviti i sami, tako što ćete iskopati plitku rupu u zemlji i staviti u nju posudicu napunjenu pivom i prekrivenu komadom žičane mreže, kroz koju puževi mogu ući. Kad jednom upadnu u zamku privučeni mirisom piva, više neće moći izići.

Otrovne biljke

Ako mačka ljeti veći dio dana provodi u vrtu, treba ju navečer pozorno pregledati kako biste na vrijeme uočili neku infekciju kože ili ozljedu, ili joj odstranili neko strano tijelo, kao što je sjeme biljaka, koje joj se zavuklo između prstiju na šapama i smeta joj pri hodu. Ugrizi kukaca također mogu biti vrlo opasni, naročito ako su u ustima ili grlu, jer to može izazvati oticanje sluzokože i otežano disanje. Ako mačku povedete sa sobom u vikendicu i pustite ju da slobodno luta uokolo, može je ugristi otrovna zmija, a to zahtjeva hitnu intervenciju veterinara.

S povećanim zanimanjem za zdravu prehranu, mnogi u posljednje vrijeme u svojim vrtovima, osim ukrasnih, uzgajaju i jestive biljke, ne znajući da neke vrste povrća mogu biti otrovne za mačke. Takav je slučaj sa svim dijelovima luka, kao i izdancima i nezrelim gomoljima krumpirima. Opasne su i neke od najčešćih i najljepših biljaka koje sadimo u vrtovima, a ljiljan pritom pripada u najotrovnije. Čak i najmanja količina može kod mačke izazvati blokadu bubrega. Naprstak ili digitalis također je vrlo otrovan, a voda u vazi, u kojoj držimo narezane stabljike, može za mačku biti smrtonosna. Aloe vera je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, iako uopće ne godi mačkama. Narcis je vrlo popularna vrtna biljka, ali su svi njezini dijelovi opasni za mačke, a otrovna je i voda u kojoj ga držimo u vazi. Tisa koju često koristimo kao živu ogradu izuzetno je otrovna, a za naše kućne ljubimce, čak i u najmanjoj količini, može biti smrtonosna!

Prepoznatljivi simptomi

Poželjno je da smo u stanju prepoznati simptome otrovanja biljkama i raznim kemijskim supstancama kako bismo na vrijeme mogli reagirati i odvesti mačku k veterinaru. Pod utjecajem metaldehida, sadržanog u granulama za uništavanje puževa golaća, mačka postaje dezorijentirana, gubi ravnotežu i izuzetno je osjetljiva na buku. Najtipičniji simptomi otrovanja biljkama su gubitak apetita, povraćanje, dijareja i malaksalost. U ozbiljnijim slučajevima mogu se javiti bolovi u trbuhu ili gubitak svjesti. Ako posumnjate da se mačka otrovala, ugrijte ju i održavajte u budnom stanju jer se otrov tako lakše eliminira iz organizma i što prije ju odvedite veterinaru.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

Najčitanije iz rubrike