Kultura
20. SUSRETI KRITIČARA U ĐAKOVU

Treba li nam časopis za književnu kritiku?
Objavljeno 29. lipnja, 2017.
Na prošlogodišnjim, 19. susretima, središnji program bilo je predstavljanje megaprojekta petoknjižja Cvelferica

ĐAKOVO - Književni kritičari i ove će godine naći svoje mjesto na Đakovačkim vezovima koji se održavaju po 51. put. Okupit će ih 20. đakovački susreti hrvatskih književnih kritičara koji se u organizaciji Društva hrvatskih književnika – Ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog i ogranka Matice hrvatske Đakovo održavaju 29. i 30. lipnja, u više đakovačkih prostora, a ovogodišnja središnja tema ili, bolje rečeno pitanje jest: “Treba li nam časopis za književnu kritiku?”.

Na prošlogodišnjim, 19. susretima, središnji program bilo je predstavljanje megaprojekta petoknjižja Cvelferica: panonizam, pismo književnosti i kulture. Opsežan i zahtjevan je to bio rad s nizom nositelja i suradnika projekta, a koji se bavi Cvelferijom, područjem od devet sela u županjskom dijelu pokraj Save. Bavi se produkcijom cvelferijskog prostora, a brojke u projektu su impozantne, počevši od 92 kazivača, 20-ak zapisivača...

- Petoknjižje je nastalo nakon poplava u Cvelferiji i donosi jednu novu dimenziju. Nastalo je u godinu dana i izvanredno je vrijedno - rekao je lani na 19. đakovačkim susretima prilikom predstavljanja Cvelferice Goran Rem, koji je s ostalim nositeljima i suradnicima projekta Cvelferiju predstavio kao vrlo živ prostor kulture, pisma, pučkog izričaja, brojnih kazivača... Uz Rema, Cvelfericu su na 19. Susretima predstavili i njezini ostali autori Ivan Trojan, Sanja Jukić i Ružica Pšihistal.

Ovogodišnji, 20. susreti, započet će u četvrtak, u Centru Amadea, predstavljanjem časopisa za književnost Osvit, a potom u Hrvatskom domu slijedi predstavljanje knjige Savska zapljuskivanja Zvonimira Stjepanovića. Svečano otvorenje 20. susreta je u 19 sati, nakon čega slijedi okrugli stol sa središnjom temom “Treba li nam časopis za književnu kritiku?”. U glazbenom dijelu nastupit će Fluentes s “Igrom čekanja”.

Program drugoga dana Susreta, u petak, 30. lipnja, održavat će se u Maloj gradskoj vijećnici, a započet će predstavljanjem nakladničke, kulturne, informativne djelatnosti poduzeća Croatica (Budimpešta) i tjednika Hrvata u Mađarskoj Hrvatski glasnik. Slijedi predstavljanje Leksikona brodskih pisaca, kao i Izabranih djela Miroslava S. Mađera, svezak II. i III. I ovogodišnji Susreti, pravilo je, završit će proglašenjem dobitnika Nagrade Julija Benešića i istoimene Povelje uspješnosti. Pokrovitelji su Ministarstvo kulture i Grad Đakovo.

Suzana ŽUPAN
Laureati Matičević i Buljubašić

Laureati prošlogodišnje književno-kritičarske manifestacije u Đakovu su Ivica Matičević za knjigu kritika «Mjera za priču» koji je za nju nagrađen Nagradom «Julije Benešić», i Ivana Buljubašić, dobitnica istoimene Povelje uspješnosti za svoj niz književnih kritika.

Najčitanije iz rubrike