Svijet
ZAOŠTRENI ODNOSI

Turska prijeti: SAD će platiti svaku kap krvi
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako one zemlje koje su dale oružje kurdskim YPG borcima na sjeveru Sirije uz obećanje da će svo to oružje “vratiti kući”, zapravo žele prevariti Tursku te kako će uskoro shvatiti svoju pogrešku.

Turske vlasti jako je naljutilo kada je SAD prošlog mjeseca donio odluku o naoružavanju kurdskog YPG-a. Iz SAD-a su pak, nastojeći nekako smiriti tenzije na relaciji Washington-Ankara, poručili kako će to oružje, nakon što YPG porazi ISIL, biti vraćeno SAD-u. Erdogan u to ne vjeruje te ističe kako turski saveznik SAD surađuje s teroristima. “Oni koji misle da mogu Tursku prevariti tvrdnjama da će oružje uzeti natrag, nakon što je predano u ruke ove terorističke organizacije, čine pogrešku. No, tada će već biti prekasno – ako se nasilje bude počelo prelijevati u Tursku, Ankara će odgovornima smatrati one koji su oružje slali YPG-u. Natjerat ćemo tada stvarne vlasnike tog oružja da plate za svaki metak koji će biti ispaljen prema našoj zemlji, za svaku kap prolivene krvi”, poručio je Erdogan.

Dok SAD YPG vidi kao saveznike, Turska ih smatra produženom rukom zakonom zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), koja od 80-ih godina vodi pobunu na jugoistoku Turske.

Vrijedi podsjetiti da je Turska vojno jedna od najjačih zemalja saveznica SAD-a u NATO-u. No, u posljednje vrijeme od snažnog saveznika Turska i ovome savezu postaje sve veći uteg. E.S.

Možda ste propustili...

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

TURSKI PREDSJEDNIK S VOĐOM HAMASA

Erdogan pozvao Palestince "na jedinstvo"

Najčitanije iz rubrike