Svijet
AMERIČKI VRHOVNI SUD

Ipak zabrana za ulazak dijela muslimana u SAD
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

Američki vrhovni sud dopustio je djelomičnu primjenu uredbe predsjednika Donalda Trumpa kojom se na 90 dana zabranjuje državljanima Libije, Irana, Somalije, Sudana, Sirije i Jemena, većinski muslimanskih zemalja, ulazak u Sjedinjene Države i obustavlja se program za prijam izbjeglica na 120 dana.

Sud je najavio da će na jesen saslušati argumente u tom slučaju. Primjenu Trumpove uredbe prethodno su zaustavila dva niža suda, na Havajima i u Marylandu, čija je odluka kasnije potvrđena i na apelacijskim sudovima. Međutim, najviši sud u zemlji dopustio je zabranu ulaska državljanima tih šest zemalja do razmatranja uredbe na jesen, ali je presudio da se ona ne može odnositi na strane državljane koji imaju zakonske veze s osobama u Sjedinjenim Državama. Pojedinci se, naime, mogu pozvati na obiteljske veze, studenti na prijam na sveučilište, a radnici na ponudu za zapošljavanje.

Trump je najavio da će zabrana stupiti na snagu 72 sata nakon presude suda. Ocijenio je da je odluka ovoga suda jasna pobjeda i da će mu pomoći da zaštiti zemlju. “Kao predsjednik ne mogu dopustiti da u našu zemlju uđu ljudi koji nam žele nauditi. Želim ljude koji mogu voljeti Sjedinjene Države i sve njihove građane i koji će vrijedno raditi i biti produktivni”, rekao je američki predsjednik.

Iz SAD-a poručuju da će zabrana biti primijenjena profesionalno i uz dovoljno javnog upozorenja, posebice kada je riječ o putnicima na koje će se zabrana potencijalno odnositi, i suradnji s partnerima u turističkom sektoru. Administracija je priopćila da je ta mjera prijeko potrebna da bi se preispitale sigurnosne procedure i zemlja zaštitila od vanjskih prijetnji. Tri najkonzervativnija suca dijelom su se izuzela iz presude, zalažući se za punu primjenu zabrane. Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava usprotivile su se Trumpovoj uredbi, navodeći da je riječ o neustavnoj diskriminaciji muslimana. E.S.

Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

IZRAEL U DIPLOMATSKOJ AKCIJI POZIVA NA SANKCIJE IRANU

Iran zaprijetio: Bilo kakav postupak protiv nas naići će na ozbiljan odgovor

Najčitanije iz rubrike