Svijet
RUSI VIŠE NE PLAĆAJU

Ni rublja više “rusofobnom” Vijeću Europe
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Nastavak europskih sankcija Rusiji donosi više štete Europi nego Rusiji. Rusija je svoj izvoz velikim dijelom prebacila na druga tržišta, a europske ekonomije bilježe zbog toga gubitke. Najnoviji je udarac Europi iz Moskve stigao u obliku ruske blokade uplate treće tranše za 2017. godinu u iznosu od 11 milijuna eura u proračun Vijeća Europe, a prema najavama čini se da uplata više uopće neće biti ni u budućnosti.

Prvi potpredsjednik Odbora za međunarodne poslove Vijeća Ruske Federacije Vladimir Džabarov, rekao je da se Rusija ne boji izbacivanja iz Parlamentarne skupštine Vijeća Europe zbog neplaćanja doprinosa. “Već tri godine ne sudjelujemo u radu pravim tempom, ali i dalje plaćamo europskim dužnosnicima koji nas onda vrijeđaju i ne daju nam riječ. Vi biste možda platili novac za ulaznice na skup kojem ne smijete prići? Naravno da ne”, rekao je Vladimir Džabarov.

Zamjenik predsjednice Vijeća Federacije Ilijas Umahanov rekao je da Rusija neće dopustiti sama sebi da uplaćuje novac organizaciji koja ima veliki broj rusofoba i u kojoj ruska delegacija neće sudjelovati.

“Odluka je odgovor na sankcije EU-a protiv Rusije” , kaže predsjednik ruske Dume Vjačeslav Volodin. Vijeće Europe priopćilo je kako o tome ne zna ništa, jer nije stigla obavijest iz Rusije o toj odluci.

Ovakva reakcija Rusije bila je očekivana, jer zašto plaćati nešto gdje nemaš pravo glasa!? Naime, nakon ruske aneksije Krima 2014., Parlamentarna skupština Vijeća Europe oduzela je ruskoj delegaciji pravo glasa i zabranila im sudjelovanja u radu statutarnih tijela. Rad Vijeća Europe, Odbora ministara, Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti i Europskog suda za ljudska prava, sada će biti otežan, ako ne i mnogo gore od toga, jer je Rusija u ukupnom proračunu sudjelovala s 10 posto iznosa i bila jedan od ključnih financijera zajedno s Francuskom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Italijom i Turskom. Ukupan iznos doprinosa za Vijeća Europe iznosi oko 260 milijuna eura.

Rusija je, nakon što im je uzeto pravo glasa, poručila da potpuno prestaje raditi u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe sve dok se ovlasti ruske delegacije ne vrate u cijelosti.

Eduard SOUDIL

Daniel Holtgen

tajnik Vijeća Europe

Upoznati smo s ruskom odlukom da ne sudjeluju u radu Vijeća Europe, ali formalnu obavijest iz Ruske Federacije još nismo dobili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana