Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

HDSSB, HNS i HSS osigurali
su HDZ-u stabilnu većinu
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Župan Ivan Anušić je naglasio kako time počinje i operativan rad na svim onim programima i projektima navođenim u predizbornoj kampanji

S 33 glasa za, 18 suzdržanih i tri glasa protiv u utorak je za predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije izabran Dragan Vulin (HDSSB).

Time je službeno konstituirano najviše tijelo županijske samouprave, a tako i potvrđeno kako u sljedeće četiri godine HDZ planira vladati uz podršku iz redova HDSSB-a, HNS-a i HSS-a.

Naime, 33 većinske ruke čine 24 vijećnika HDZ-a, četiri vijećnika HDSSB-a, tri vijećnika HNS-a i dva vijećnika HSS-a. U oporbi su time ostala 22 vijećnika od ukupno njih 55, a riječ je o osam vijećnika liste birača Snaga Slavonije i Baranje, pet vijećnika SDP-a, četiri vijećnika Mosta i tri vijećnika Živog zida.

Bez nategnutih odnosa

- Važno je da je u prvom pokušaju konstituirana Skupština i da u Županiji neće biti krize, što je važno za naše stanovnike. Vjerujem da će ova stabilna većina izdržati bez poteškoća u sljedeće četiri godine. To je zadatak svih nas. Bit ćemo podrška Ivanu Anušiću u provedbi njegovih projekata - komentirao je novoizabrani predsjednik Skupštine Dragan Vulin. Predsjednik HDSSB-a ujedno je komentirao razloge svog koaliranja s HDZ-om: “HDSSB je dao bezrezervnu podršku Anušiću još u predizbornoj kampanji i to je sigurno pridonijelo njegovoj pobjedi. Stoga naša koalicija sada ne treba čuditi.”

Zadovoljstvo konstituiranjem Skupštine nije krio župan Ivan Anušić, koji je naglasio kako time počinje i operativan rad na svim onim programima i projektima navođenim u predizbornoj kampanji.

- Većina je stabilna te nema nikakvih nategnutih odnosa, što je najvažnije. Rezultat toga bit će mirno funkcioniranje Županijske skupštine zajedno sa mnom kao županom, i to sljedeće četiri godine - komentirao je Anušić.

Za prvog potpredsjednika Skupštine izabran je Ivica Čeme iz redova HDZ-a. Ovaj ekonimist u Skupštini broji već šesti mandat, a iza sebe ima i iskustvo saborskog zastupnika te funkciju dožupana u razdoblju od 1993. do 1997. godine.

No, da cijela sjednica ne protekne u potpunoj idili pobrinula se oporba. Naime, iako je HDZ ustupio kandidaturu za drugog potpredsjednika oporbi, u čije je ime Vladimir Šišljagić predložio kandidatkinju Zvjezdanu Tumu Pavlov upravo sa svoje liste, drugi potpredsjednik u utorak nije izabran. Da bi prijedlog oporbe prošao, očekivalo se da oporbeni vijećnici podrže, odnosno pozitivno glasaju za predsjednika i prvog potpredsjednika. Unatoč tome, zbog nepoznatih razloga 18 vijećnika oporbe ostalo je suzdržano i pri glasovanju za Vulina i pri glasovanju o Čemeu, što su im onda većinski vijećnici uzvratili suzdržanim glasovanjem za njihovu dopredsjednicu. Tako Zvjezdana Tuma Pavlov s 18 glasova za i 24 suzdržana nije prošla, a drugi dopredsjednik bit će biran na sljedećoj sjednici Skupštine. Ovakvo ponašanje oporbe prilično je naljutilo župana Anušića.

Protiv nadmudrivanja

- To je nastavak politike protiv koje se ja borim i protiv koje ću se boriti. Jedno nepotrebno nadmudrivanje u Županijskoj skupštini i neiskrenost. Još ujutro imali smo sastanak i u duhu dobronamjernog političkog običaja ponudili smo kao većina opoziciji mjesto drugog dopredsjednika, što nije slučaj u Gradu Osijeku. Oni su to prihvatili i dali svoj prijedlog, ali sada nisu htjeli glasati za našeg potpredsjednika, ni za predsjednika, što je značilo da ni mi nećemo podržati njihova potpredsjednika Skupštine. Naime, nakon razgovora na kojem smo sve dogovorili ne vidim ni jedan razlog zbog kojeg nije podržan predsjednik i zamjenik iz redova pozicije. Prvi put sam se susreo s ovakvom situacijom. No, mi smo mogli odmah predložiti drugog potpredsjednika iz svojih redova i izglasati ga, ali nismo htjeli to napraviti. Ponovno ćemo sjesti s njima i porazgovarati i ako je to njihov način rada i funkcioniranja u buduće četiri godine, onda hvala lijepa. Mi ćemo raditi konstruktivno i operativno - poručio je Anušić.

Odmah nakon konstituirajuće sjednice, i to nakon stanke od pola sata, održana je i prva radna sjednica Skupštine sa samo dvije točke dnevnog reda na kojoj su izabrana radna tijela Skupštine.

Nefreteta Z. EBERHARD
DOMAGOJ HAJDUKOVIĆ IZOSTAO ZBOG PUTOVANJA U INOZEMSTVO

Na konstituirajućoj sjednici bila su 54 od 55 vijećnika, a zbog izostanka ispričao se Domagoj Hajduković (SDP), koji je na putu u inozemstvu. Inače, zbog nespojivosti dužnosti ili stavljanja mandata u mirovanje izabrani su i zamjenski vijećnici za Ivana Anušića, Davora Borasa, Krunoslava Karalića, Danijelu Lovoković, Marina Mandarića, Stjepana Pintarića, Stjepana Ribića, Ivana Vrdoljaka i Antu Vukoju.

Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

Većina je stabilna te nema nikakvih nategnutih odnosa, što je najvažnije. Rezultat toga bit će mirno funkcioniranje Županijske skupštine zajedno sa mnom kao županom, i to sljedeće četiri godine.

sigurno

VEĆINU ČINE 33 VIJEĆNIKA

Možda ste propustili...

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

52 POSTO OBRAĐENIH BIRAČKIH MJESTA

HDZ osvaja 63, Rijeke pravde 42 mandata