Novosti
JAVIO SE VELIK BROJ VJEROVNIKA

Agrokoru prijavljeno gotovo 12.000 tražbina
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Završen je proces prijave tražbina Agrokoru unutar postupka izvanredne uprave, tijekom kojega je urudžbirano 8148 pošiljki, a trenutno je digitalizirano 11.659 prijava tražbina, što čini otprilike 99 posto zaprimljenih prijava, priopćeno je u utorak iz Agrokora.

Nakon što je, 10. travnja, otvoren postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegovim povezanim i ovisnim društvima, sukladno sa Zakonom o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, svi Agrokorovi vjerovnici pozvani su da prijave svoje tražbine izvanrednom povjereniku u roku od 60 dana, odnosno do 9. lipnja, čime je završen prvi dio procesa prijave tražbine. Drugi dio procesa prijave tražbina istekao je 20. lipnja.

“U ovom trenutku digitalizirano je 11.659 prijava tražbina, što čini otprilike 99 posto zaprimljenih prijava. Slijedom toga očekujemo da bi ukupan broj tražbina mogao biti veći za stotinjak dodatnih tražbina. I u drugom dijelu procesa prijave sudjelovao je velik broj vjerovnika, koji su svoje tražbine prijavljivali sukladno sa zadanim procedurama i obrascima”, rekla je Marta Bogdanić, izvršna direktorica u Agrokoru.

Svi vjerovnici su, dodaje se u Agrokorovu priopćenju, intenzivno komunicirali s timom za prijavu tražbina te tako dobivali upute o načiu prijave tražbina i načinu postupanja. Sa završetkom tih procesa Agrokorova baza podataka o prijavljenim tražbinama sadržava potrebne informacije za daljnje procesuiranje i utvrđivanje tražbina. Zakonom predviđen rok za obradu i usklađivanje zaprimljenih tražbina vjerovnika povezanih i ovisnih društava je 60 dana, nakon čega slijedi objava utvrđenih iznosa tražbina na ploči Trgovačkog suda u Zagrebu.

Kako je objavljeno 20. lipnja, u mjesečnom izvješću izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka za razdoblje od 11. svibnja do 10. lipnja, nastavlja se detaljna analiza temeljnog poslovanja Agrokor koncerna, a određena imovina bit će prodana ove godine. U tom se izvješću iznosi i podatak da je Agrokor grupa trenutno uspjela identificirati 143 trgovačka društva u kojima drži udjele, u većem broju slučajeva većinske.

“Nastavlja se detaljna analiza temeljnog poslovanja i može se očekivati da će trajati kontinuirano tijekom cjelokupnog trajanja izvanredne uprave, a određena imovina bit će prodana tijekom 2017. godine. Intenzivno se radi na pitanju prodaje imovine koja nije od značenja za temeljno poslovanje Agrokora, kao i na jačanju upravljanja nad nepokretnom imovinom”, ističe izvanredni povjerenik u mjesečnom izvješću. D.Pav./H

Martina Dalić

potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva

NAPORNO SAM RADILA ZA SPAS AGROKORA

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić izjavila je u utorak kako je u proteklim mjesecima poduzela znatne napore pridonoseći donošenju zakona o izvanrednoj upravi u Agrokoru. “Tijekom proteklih mjeseci sam, za razliku od predsjednika SDP-a i njemu sličnih, utrošila svu svoju energiju i znanje pridonoseći stvaranju zakona o izvanrednoj upravi, koji je stvorio institucionalni okvir u kojem je očuvano više od 35 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj i više od 50 tisuća u regiji”, kazala je Dalić. Bio je to njezin odgovor na pitanje novinara kako komentira zahtjev SDP-a za njezinu ostavku, jer je govorila da neće biti gubitka radnih mjesta u Agrokoru, a sada će ih ipak biti. Kazala je da je Agrokoru prijetio stečaj, masovna otpuštanja i gašenje poslovanja u više od 50 tvrtki, uz ocjenu da restrukturiranje, između ostaloga, znači efikasnije organiziranje poslovanja poduzeća koja čine taj sustav. “Ako pritom dolazi do gubitka pojedinačnih radnih mjesta, tada je zadaća Uprave Agrokora da se prema tome odnosi na način koji je sukladan sa zakonom, koji je definiran kolektivnim ugovorima, ali znajući cijelo vrijeme da je najvažniji zadatak očuvati poslovanje i najveći broj zaposlenih u tom sustavu”, rekla je Dalić.