Osijek
NAJEZDA OPASNIH KUKACA

Umjesto komaraca ovo ljeto napadaju nas obadi!
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Samo zahvaljujući brzoj intervenciji djelatnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske županije sredovječni je muškarac spašen nakon uboda kukca u glavu. Ovaj primjer, nažalost, nije izoliran, a Osječani su s pravom u strahu. Ubode komaraca ovog su ljeta, možemo to slobodno reći, zamijenili ubodi obada!

- U mojoj tvrtci ima ih jako mnogo. Okolo je zeleni prostor i oni se zavlače gdje god stignu. Gotovo da ne možemo na miru pojesti užinu, jer lete oko glave i ima ih posvuda. Realno, nije nas strah uboda, ali nikad ne možemo znati kakva se reakcija može pojaviti nakon uboda - ispričao je radnik iz jednog poduzeća na Zelenom polju, no njegov primjer nije jedini. Obade srećemo u svim dijelovima grada, a iako težih slučajeva, izuzev onog na početku teksta nije bilo, valja biti na oprezu. Poznato je to i doc. dr. sc. Višnji Prus, voditeljici Zavoda za reumatologiju, kliničku imunologiju i alergologiju, koja kaže da ubod nije uvijek bezazlen. Naime, uglavnom je to reakcija lokalnog karaktera nakon čega pomaže oblog, odnosno antialergijska krema, ili antihistaminik protiv alergije.

- Dođe li pak do općih simptoma poput oticanja, gušenja, pada tlaka, tada treba kontaktirati prvog liječnika, odnosno Hitnu pomoć. U ovo vrijeme nije na odmet uz sebe uvijek nositi mobitel kako bi se poziv liječniku, odnosno Hitnoj pomoći, mogao ostvariti - upozorava dr. Prus, dodajući da su, osim građana, najugroženiji ribiči, planinari i ostali građani koji često borave u prirodi. Dodajmo tomu da Osječani svjedoče i da obade zamjećuju i na gradskim ulicama. To ne čudi, jer je riječ o kukcu kojeg mame određeni mirisi i boje.

- Kad borave u prirodi, građani ne bi trebali odijevati široku odjeću u koju se kukac može zavući. Isto tako, privlače ih žarke boje, uporaba parfema i dezodoransa, a onaj tko jede u prirodi treba voditi računa da posude drži zatvorene - upozorava dr. Prus, dodajući da se ne preporuča mahanje rukama, hodanje bosih nogu po travi, posebice djetelini, a valja biti na oprezu i u vožnji. Tako savjetuje držanje prozora na automobilima zatvorenima te komarnike na prozorima kako ne bi, ne samo obad nego i kakav drugi kukac, ušao u zatvoren prostor. M. Mihelić

Prve minute su najvažnije

Osim uboda obada ljeti su česti i ubodi pčela, osa, pa i stršljenova. Silvana Sabo, ravnateljica osječkog Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, sjeća se intervencije pokraj Đakova kad je mještanin gotovo stradao od uboda stršljena.

- Prve minute jako su važne, prvih pet do deset minuta. Netko nakon prvog uboda, kako bi spriječio alergijsku reakciju kod sljedećeg sa sobom nosi tablete, čak i injekciju adrenalina - kaže Sabo. I dr. Prus slaže se da su prve minute najvažnije, jer posljedice, doduše rijetko, mogu biti smrtne.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike