Osijek
U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU

Projekcija dokumentarnog filma Bijeli put
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Bijeli put naziv je dokumentarnog filma koji će biti prikazan u srijedu, 28. lipnja, u 19 sati, u HNK-u Osijek. Damir Buljević, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Podružnica Osječko-baranjske županije - udruge koja je s Maticom Hrvatske ogranak Osijek organizator projekcije, kaže kako je riječ o dokumentarcu redatelja Zdenka Jurilja.

- Priča je to o humanitarnom konvoju koji je donio mir u Središnju Bosnu, a prikazat će se nikada viđene snimke konvoja. Projekciju Bijelog puta organiziramo u povodu obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brogade HV-a i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije, pod motom “Osijek grad pobjednika” - najavljuje Damir Buljević.

Autor knjige Bijeli put je dr. Slobodan Lang.

Buljević nadodaje kako na svečanosti očekuju dolazak gostiju iz Srednje Bosne, točnije jedan autobus s braniteljima i tamošnjim poduzetnicima.

Branko Čulo, sudionik Konvoja i prijatelj dr. Langa, kaže kako su izdali i prigodnu tiskovinu u povodu prikazivanja dokumentarca Bijeli put. Čulo je, s Antom Bilićem, urednik tog tiskanog izdanja u kojem su fotodokumentirani događaji iz tog doba - od fotografija molitve pred polazak konvoja za Novu Bilu i cijelog događaja, preko fotografija primanja delegacije Bijelog puta kod predsjednika RH dr. Franje Tuđmana te fotografija s premijera filma održanih u mnogim mjestima. Nakladnici su “Bijeli put” i “Kruh Svetog Ante”. D. Pejić

Najčitanije iz rubrike