Ekonomija
IZVANREDNE KONTROLE

Čak 40 % nasada oraha ne ispunjava uvjete za potpore
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju završila je izvanredne kontrole na terenu na poljoprivrednim gospodarstvima koji na jedinstvenim zahtjevima za potporu u 2016. godini imaju prijavljene trajne nasade oraha u Mjeri 11 – Ekološki uzgoj, podmjerama 11.1. - Plaćanja za prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode (EKOP) i 11.2. - Plaćanja za održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda prijelaz i/ili održavanje ekoloških poljoprivrednih praksi i metoda (EKO).

Kako iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju navode na svojoj web-stranici, kontrole na terenu trajnih nasada u ekološkom uzgoju obuhvatile su jedanaest poljoprivrednih gospodarstva u pet županija, od kojih je većina imala prijavljene isključivo trajne nasade oraha.

“Provedenim kontrolama utvrđeno je da postoji više razloga za neprihvatljivost kontroliranih površina, a najčešće se radi o nepoljoprivrednom zemljištu ili privremeno nepoljoprivrednoj površini, obrasloj gustom višegodišnjom nepoželjnom vegetacijom, drvećem i grmljem, na kojoj nema trajnog nasada. Također, neprihvatljivi su i trajni nasadi koji su kontrolom utvrđeni kao zemljište na ugaru i livadi. Prekontrolirana poljoprivredna gospodarstva imala su na zahtjevima za potporu prijavljeno ukupno 734,07 ha trajnih nasada u ekološkom uzgoju, od čega je kao prihvatljivo utvrđeno 444,70 ha, a kao neprihvatljivo za ekološki uzgoj 289,37 ha, odnosno 39,42 %”, navode iz Agencije.

Dodaju i da će se za sva prekontrolirana poljoprivredna gospodarstva izračunati smanjenja i isključenja te utvrditi sankcije. Svim onim gospodarstvima kod kojih nisu pronađene nesukladnosti isplatit će se potpora sukladno podnesenim zahtjevima.

Zdenka RUPČIĆ

734,07 ha

trajnih nasada oraha u ekološkom uzgoju je prijavljeno

290 ha

nasada oraha ne ispunjava uvjete za potpore

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike