Regija
SVEČANOST

Obilježena čak 90.
obljetnica vatrogastva
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

STARI GRADAC

Devedesetu godišnjicu postojanja slavilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Stari Gradac, domicilno društvo VZO Pitomača. Nakon dočeka gostiju ispred Vatrogasnog doma, uz postrojeni odjel domaćina i taktove Vatrogasne glazbe DVD-a Virje postrojen je ešalon i cijela svita bila je na svetoj misi u župnoj crkvi svetog Petra apostola u središtu sela. Svečanu misu i posvetu nove zastave, donaciju šest pobratima, koji u nazivu svojeg mjesta nose ime Gradec, na misi je posvetio župnik Boris Divković. Prvo znakovlje vatrogastva u naselju datira od 1895. godine, kad je pod vodstvom kneza Đure Smiljanića u Budimpešti nabavljena vatrogasna šprica, koja je sačuvana i nalazi se u sjenici ispred Vatrogasnog doma. Tako je šprica deset godina starija od župne crkve u selu sagrađene 1905. godine s orguljama koje također postoje, ali nažalost u neispravnom su stanju.

Nastavak svečanosti uslijedio je u Društvenom domu u selu. Izvješće o radu podnio je predsjednik Josip Oberan. Rekao je da su još davne 1895. godine nabavili vatrogasnu špricu u Budimpešti i sačuvali je, na što su vrlo ponosni. Daljnji podaci iz tog vremena nisu sačuvani. Do osnutka društva došlo je 27. travnja 1927. godine, za što su se posebno zauzeli Stjepan Smiljanić i Ivan Zelenbrz. Na osnivačkoj skupštini za prvog predsjednika izabrali su krojačkog zanatliju Franju Zelenbrza, za zapovjednika Matu Zelenbrza, za tajnika Ivana Zelenbrza, za blagajnika Stjepana Smiljanića. Za rad društva prikupljali su dobrovoljne priloge mještana i tim novcem kupili kape, kacige i ostalu nužnu opremu.

Godine 1937. formirali su i limenu glazbu. Trajalo je to do kraja 2. svjetskog rata. Nakon toga društvo se rasulo, a pomlatka nisu imali. Imali su i vatrogasno spremište najprije na prostoru zvanom Pustošec, potom u centru sela na mjestu koje su zvali Špricana da bi se nakon gradnje novog Vatrogasnog doma 1960. godine preselilo u taj prostor, gdje su i danas. Kažu da dom nije dovoljno funkcionalan i da u njega treba još mnogo uložiti. Nadaju se da će sve biti dovršeno do obilježavanja 100. obljetnice 2027. godine. Broje 70 članova - 13 operativaca, 16 izvršnih članova 15 potpomažućih, tri počasna, 27 članova podmlatka i 13 članova mladeži.

Aktivan rad i visoku, 90. obljetnicu slavljenika prvi je čestitao predsjednik MO Stari Gradac i zamjenik načelnika Općine Pitomača, Marin Aragović ponosan na DVD koji je dio VZO-a Pitomača, kako kažu, najaktivnijeg VZO-a u VPŽ-u. Slijedila je primopredaja zastave. Čestitku slavljenicima uputio je i pokrovitelj proslave, načelnik Općine Pitomača, Željko Grgačić. Istakao je izuzetne aktivnosti posljednjih deset godina, uključenje žena u društvo i velik broj djece, koja su budućnost društva. Izrazio je uvjerenje da će doskora sredstvima županije i općine DVD Stari Gradac dobiti vatrogasni kombi, koji im je nužan, a zaslužili su ga. Pohvalama i čestitkama pridružio se i saborski zastupnik Josip Đakić.B. Mihoković

PRIZNANJA ZASLUŽNIMA

Diplomu brončane vatrogasne plamenice primili su Mario Vrbaslija i Josip Smiljnić. Diplome i vatrogasne spomenice za 20 godina rada primila su četiri vatrogasca. Brončane vatrogasne medalje primili su Josip Oberan, Slavko Vuković i Tomislav Štefančić. Zlatnu plaketu za poseban doprinos u vatrogastvu primio je pokrovitelj proslave Željko Grgačić. Posebna priznanja uručena su voditeljima djece i mladeži: Ivanu Stancu, Kristini Vrbaslija i Ivoni Čikvar. Diplome za zvanje vatrogasac primilo je sedam članova.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike