Regija
PRVI PUT

Obilježavaju dan zaštitnika
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

ĐAKOVO

Odlukom Gradskog vijeća iz prošlog saziva, grad Đakovo ove godine, na blagdan sv. Petra i Pavla, 29. lipnja, obilježava dan svojih zaštitnika.

Razloga da upravo na Petrovo Đakovčani obilježavaju dan zaštitnika svoga grada je više – sveti Petar naslovnik je đakovačke katedrale bazilike, Petrovo je u ovome gradu velika svetkovina, na taj dan u toj stolnoj crkvi održava se ređenje. Nadalje, apostolski prvaci sveti Petar i Pavao nalaze se i u službenom grbu grada Đakova. Dakako, Dan grada i dalje je 8. svibnja, a odredba o tome ugrađena je u Statut grada još 1997. godine.

Istina, prema inicijativi đakovačke župe Svih svetih, prvobitno je zamišljeno da Petrovo, 29. lipnja, bude novi Dan grada, no ta je inicijativa revidirana pa je odlukom ex Gradskog vijeća uveden dan zaštitnika grada na taj dan, a 8. svibnja i dalje zadržan kao službeni Dan Đakova.

Najsvečanije će za Petrovo biti u katedrali, gdje će tijekom svečanog euharistijskog slavlja u 10.30 sati đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić zarediti ovogodišnje kandidate za prezbiterat - Josipa Erjavca iz Odvoraca, filijala Brčin, Nikolu Kaurina iz Otoka, Domagoja Lackovića iz Slavonskog Broda, Petra Maskaljevića iz Štitara i Marija Žigmana iz Selaca Đakovačkih. Tom misnom slavlju nazočit će i predstavnici gradske vlasti i na taj način obilježiti prvi dan zaštitnika grada Đakova, doznajemo od gradonačelnika Marina Mandarića.

Zanimljiv je i detalj iz đakovačke prošlosti - prema podacima iz župnog arhiva, dan sv. Petra u ovom slavonskom gradu obilježavao se višednevnim programom još 1932. godine, a katedrala je posvećena upravo njemu, sv. Petru.

Time je i samo Đakovo stavljeno pod zaštitu tog apostolskog prvaka čija se svetkovina nakon osnivanja i s godinama održavanja smotre folklora Đakovački vezovi nekako našla u njezinoj sjeni, pa se i na ovaj način želi dati, vratiti značaj svetkovini Petrova među Đakovčanima. Na kraju krajeva, obvezuje ih na to i život u njihovom, nadbiskupskom Đakovu, suživot svjetovnog i crkvenog kroz stoljeća.

Suzana ŽUPAN

Dan sv. Petra u ovom slavonskom gradu obilježavao se višednevnim programom još 1932. godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike