Regija
BEZ “SVAKODNEVNIH POROKA”

Tri dana proveli u molitvi bez struje, mobitela, Fejsa
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

BELI MANASTIR

Na neobičnu, ali izuzetno zanimljivu i hvale vrijednu ideju došli su u belomanastirskoj udruzi Prijatelji svetog Martina, koja skrbi o dvije baranjske socijalne samoposluge i organizira niz humanitarnih i vjerskih akcija, odnosno događanja.

Sami kuhali

U eri mobitela, Interneta i ostalih “svakodnevnih poroka”, odlučili su organizirati trodnevni vjersko-avanturistički kamp, daleko od očiju javnosti i kontakata s njom.

- Plan je bio iščupati se iz civilizacije te mladima pokazati kako je živjeti bez struje, telefona i roditeljske skrbi. Šestorica srednjoškolaca i ja do odredišta, poluzavršene vikendice smještene na Banovom brdu, između katoličkog i pravoslavnog svetišta, stigli smo nakon dvoiposatnog pješačenja iz Belog Manastira, opskrbljeni samo najosnovnijom opremom i namirnicama - priča voditelj kampa Prijatelja svetog Martina i predsjednik te udruge Igor Jakobfi, naglašavajući kako su im dani bili prožeti molitvama, pripremanju zajedničkog obroka i međusobnom skrbi. Mobitele nitko od sudionika nije smio imati, osim njega. Služio mu je samo za - ne daj Bože situaciju, ili kako bi povremeno na Facebook stranici kampa objavio pokoju fotografiju da bi roditelji mogli vidjeti da je s njihovom djecu sve u najboljem redu.

- Do odredišta smo stigli u petak oko 10 sati, a prve namirnice stigle su tek poslijepodne. Trebalo je, primjerice, itekako voditi računa koliko tko ima vode i kako se ona troši. Sudionici kampa sami su si kuhali grah, pileći paprikaš i roštiljali meso.

Pozitivne reakcije

Hranu su donirali roditelji, ali su se po namirnice i sami zaputili do tri kilometra udaljenog Popovca - prepričava, nastavljajući i kako su na molitvu svakodnevno pješice odlazili do jedinog baranjskog marijanskog svetišta - Marije lurdske. Vidjeli su, dodaje, kako je to živjeti bez struje, kuhati pileći paprikaš po tri sata, jer im je vjetar širio vatru, a kiša je gasila.

- Najzanimljivije je bilo navečer. Uz svjetlo svijeće, bez struje, dakle i bez televizora, radija, odnosno mobitela, družili su se uz molitvu, pjesmu i razgovor. Spavali su u vrećama za spavanje, na spužvama smještenim na podu vikendice - ističe Jakobfi, naglašavajući kako su mu vrlo važne bile povratne informacije sudionika. A sudeći prema njihovim izjavama, Jakobfi može biti spokojan.

- Reakcije su pozitivne. Probudio im se osjećaj drugačijeg pristupa života. Odlično su reagirali, osiguravajući si unaprijed mjesto za 2. kamp Prijatelja svetog Martina koji ćemo najvjerojatnije organizirati iduće godine - podvlači Jakobfi. Po povratku u Beli Manastir na Facebook sranici objavio je: “Drage mame i tate. Čestitam vam, odgojili ste divne sinove”.

Ivica GETTO
Dići sve na višu razinu

Jakobfi ističe kako kamp želi dići na malo višu razinu, točnije, omasoviti ga. “Pri tome ne mislimo pretjerivati. Petnaestak sudionika bilo bi optimalno, a sudionici ovogodišnjeg, prvog po redu kampa, trebali bi biti svojevrsni koordinatori i pomoćnici, budući da nakon trodnevnog boravka u prirodi, bez struje i mobitela, uz molitvu i druženje, već imaju određenog iskustva”, poručuje.

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike