Kultura
LIPANJSKA OPERNA NOĆ HNK U OSIJEKU

Kazališni je zbor, obogaćen mladim glasovima Vokalnog ansambla Brevis, zvučao moćno
Objavljeno 28. lipnja, 2017.

Hvalevrijednu tradiciju organiziranja humanitarnih koncerata nastavio je HNK u Osijeku i na kraju ove sezone. Lipanjska operna noć i ove je godine održana u dvorištu Eurodoma, pod sloganom “Spasimo Vjeranu vid”. Ovaj put sav je prihod s koncerta namijenjen liječenju osmogodišnjeg dječaka Vjerana Bezika iz Josipovca.

- Ove smo godine u dogovoru s mons. Đurom Hranićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom, odlučili pomoći Vjeranu, kojemu je hitno potrebna operacija oka. Do sada je skupljeno više od 20.000 kuna, a svoj su doprinos dale i tvrtke iz Osijeka - rekao je Božidar Šnajder, intendant HNK. Pozivu u pomoć odazvao se i Grad Osijek, koji će iz proračuna za liječenje uplatiti iznos od tri tisuće kuna.

Dario Bezik, otac bolesnog dječaka, zahvalio je na pomoći svima: osječkoj publici i tvrtkama, gradskim i županijskim vlastima, župniku Tomislavu Đukezu iz Josipovca, koji je pokrenuo akciju, solistima, zboru, orkestru kao i cijelom HNK-u u Osijeku. “Bez vas ne bismo uspjeli”, rekao je.

Ni ovaj put nisu izostale vrhunske izvedbe solista, zbora i orkestra, pod ravnanjem maestra Filipa Pavišića. Nastupile su sopranistice Vesna Baljak, Jasna Komendanović, Sanja Toth, tenori Domagoj Dorotić i Igor Krišto, bariton Dalibor Hanzalek, a ugodno iznenađenje koncerta bila je mlada mezzosopranistica Vanda Marijanski, pobjednica Međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”. Nastupile su i članice Vokalnog ansambla Brevis, pa je zbor, obogaćen njihovim glasovima, zvučao moćno.

Čuli smo arije iz poznatih opereta (Kalmanova “Kneginja Čardaša”) i opera Verdija, Puccinija, Bizeta, Bellinija i drugih skladatelja. Dojmljiv je bio duet Domagoja Dorotića i Dalibora Hanzaleka iz Bizetove opere “Biserari”.

- Riječ je o poznatom djelu, samo se rjeđe izvodi jer je dosta teško - objasnio je Domagoj Dorotić, dodavši da rado nastupam na Lipanjskoj opernoj noći jer je to lijepa tradicija za završetak kazališne sezone, a ima i humanitarni karakter. Predstoji mu ljetni odmor, a od jeseni nova sezona, nove uloge i izazovi.

I za kraj koncerta “U boj, u boj” iz opere “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana pl. Zajca, u izvedbi svih solista i muškog zbora Opere. Vrlo učinkovito i na radost publike još jedanput u dodatku. V. Latinović

PRVI NASTUP S ORKESTROM

Uzbuđenje prije nastupa nije krila mlada mezzosopranistica Vanda Marijanski, pobjednica Međunarodnog pjevačkog natjecanja “Lav Mirski”: “Ovo je moj prvi nastup s orkestrom. Naviknula sam pjevati uz klavir, pa mi je ovo potpuno nov doživljaj. Jako mi se sviđa što se Lipanjska operna noć održava na otvorenom. Još sam pod dojmom natjecanja, na kojem je bilo lijepo i nisam očekivala da ću postati laureatkinja jer je konkurencija bila velika. To je doista nestvaran osjećaj. Ukratko, uživam u Osijeku.”

Na koncertu je prikupljeno više od 20.000 kuna za bolesnog dječaka Vjerana Bezika iz Josipovca

Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike