Kultura
41 PROGRAM NA 13 LOKACIJA U 14 DANA

Spektakularno otvorenje 17. OLJK-a “Nabuccom” osječkog HNK
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Za jednako sjajno zatvaranje pobrinut će se Ana Rucner i HKUD Osijek 1862

Od nultog iz 2000. do ovogodišnjeg, 17. zaredom, ne jenjava zanimanje Slavonaca za jednu od najvećih kulturnih manifestacija u gradu - Osječko ljeto kulture. U organizaciji i produkciji Grada Osijeka, ove godine besplatno nude 41 program na 13 lokacija tijekom 14 dana, a očekuju više od 10 tisuća posjetitelja.

Svečano je otvorenje tradicionalno na dan sv. Petra i Pavla (29. lipnja), a i mjesto je održavanja dobro poznato - dvorište Rektorata. Akteri su svake godine novi, a ove godine za spektakl je odgovorno osječko kazalište nacionalnoga predzanaka, čiji će ansambl - pojačan gostima - izvesti Verdijevu operu “Nabucco”, s početkom u 21 sat. Na posljednjoj konferenciji za novinare uoči otvorenja, gradonačelnik je Ivan Vrkić ponovno istaknuo kako je iz gradskog proračuna za OLJK izdvojeno pola milijuna kuna, čemu treba pridodati i dragocjenih 100 tisuća kojima su ih podržali osječki gospodarstvenici. Istaknuti valja i mnogo volonterskog rada, kaže Vrkić, kao i činjenicu da gotovo sve gradske institucije u kulturi sudjeluju na različite načine.

- Grad institucionalno diše i živi za OLJK - dodao je Vrkić, zahvalu uputivši i ove godine Gradu Zagrebu i gradonačelniku Milanu Bandiću koji Slavoncima ove godine poklanjanju predstavu “Ustav Republike Hrvatske”, u izvedbi KSK Kerempuh i režiji Vinka Brešana.

Iako mu program nekada ocjenjuju boljim ili lošijim, zanimanje publike uvijek je izvrsno, pa je pričom koja traje i koja ne će skoro završiti OLJK ocijenio Dražen Alerić iz Organizacijskog odbora, kojim predsjeda Ljerka Hedl. Izdvojio je Alerić kao programsko osvježenje izložbu Davora Gopca, u nadi da će ovog jedinstvenog frontmana Psihomodo Popa uspjeti nagovoriti i na neki oblik performansa na otvorenju 5. srpnja, u 20 sati, u Eurodomu.

Silno se Ljerka Hedl, uz spektakularno otvorenje, ali i zatvaranje (koncertom HKUD-a Osijek 1862 i violončelistice Ane Rucner, u dvorištu Rektorara, 12. srpnja u 21 sat) posebice veseli jedinoj domaćoj produkciji, iz kuhinje Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. U režiji ćemo Dragoslava Todorovića gledati “Jamesa i divovsku breskvu” Roalda Dahla, premijerno 11. srpnja, u 21 sat u dvorištu Rektorata, ali i na javnoj generalnoj probi dan ranije, u isto vrijeme, na istom mjestu.

Izborništvo najposjećenijeg segmenta, kazališnog, ove je godine dodijeljeno rođenom Osječaninu, Goranu Grgiću, koji je iz mora dobrih produkcija za svoje Slavonce odabrao ono što smatra najboljim. Kratko 'protrčavši' kroz naslove, izdvojio je plesnu predstavu “Naša stvar” 2. srpnja u Barutani, u kojoj sudjeluju Ivana Kalc i glumac Jerko Marčić, studentsku “Crveno i crno” (ulični teatar u režiji Jasmina Novljakovića), uvijek rasprodanu komediju “Muškarci.hr” (u kojoj i sam glumi), “Pluća” s Amarom Bukvićem i Jadrankom Đokić (koju ćemo čak dva puta u istoj večeri gledati, 7. srpnja, od 20.30 i 22.30 sati), ali i emocionalno jaku, čvrstu, strasnu i publici blisku predstavu “Srce veće od ruku” iza koje stoji mlada ekipa GDK Gavella na čelu s redateljicom Tamarom Damjanović, ali i bombon DKO-a.

Organizatori su se s razlogom pohvalili međunarodnim predznakom i ovog OLJK-a, koji nudi brojne gostujuće glazbene nastupe, performanse, predstave, filmske produkcije, promocije...

Narcisa Vekić

29. lipnja

OTVORENJE JE U DVORIŠTU REKTORATA U 21 SAT

Možda ste propustili...

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

U SLATINI NASTUPIO AKADEMSKI MUŠKI ZBOR FER-A

Među posljednjim europskim velikim muškim zborovima

Najčitanije iz rubrike