Sport
ŽRK OSIJEK

Ispadanje u niži rang može pomoći ekipi u sazrijevanju
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

Rukometašice Osijeka sljedeće će se sezone natjecati u Drugoj HRL Sjever. Takav rasplet nije neočekivan s obzirom na sve probleme koji su mučili osječke rukometašice prošle sezone, od tankog i vrlo mladog igračkog kadra pa do još uvijek značajnih financijskih problema.

Borba do kraja

Iako je već nekoliko kola prije kraja prvenstva bilo izvjesno kako Osječanke neće moći izbjeći posljednja tri mjesta, ipak se nisu predavale. Pokušale su izboriti bar 12. mjesto, koje im je lani ipak osiguralo ostanak jer nisu sva tri prvaka drugih liga ušla u najviši rang. No, iako su u posljednja dva kola imale tri boda više od Arene, Puljanke su iskoristile puno bolji raspored te na kraju završile ispred Osječanki, koje su ih oba puta u prvenstvu svladale.

- Tek smo posljednji dan doznale da Zrinski neće igrati kompletan. Nismo očekivali ovakav rasplet, bili smo malo razočarani, pogotovo jer smo i nekih prijašnjih godina imali slične situacije. Ali, sami smo si krivi, bilo je situacija u nekim susretima (Split 2010, Dugo Selo '55) u kojima smo mogli i morali izvući više. No, i to je dio sazrijevanja i odrastanja, svijest da ne dobijete puno šansi te da trebate odmah prvu iskoristiti, jer tko zna hoće li druga stići – osvrnula se na rasplet prvenstva trenerica Jelena Crnov, koja je u siječnju ove godine preuzela klupu, naslijedivši Zdravka Lovača.

Do tada je vodila kadetkinje, a u vođenje seniorki „upala“ je tek nešto više od godina dana nakon završetka igračke karijere. Nije bila lagana i jednostavna situacija ni za nju, ali ni igračice. Prvoj ekipi priključene su kadetkinje, koje su svoj izniman potencijal potvrdile i na završnici Prvenstva Hrvatske za svoj uzrast gdje su osvojile srebro. No, jasno je bilo kako treba vremena za njihov razvoj, a nedostatak iskustva dobro se vidio u nekim susretima drugog dijela sezone.

- Bila je to zimus nezavidna situacija, i za igračice i za mene. Ali nismo se predavali, pokušali smo, nismo imali što izgubiti. Međutim, teško je u 3-4 mjeseca koliko smo zajedno radili napraviti goleme pomake jer se u posljednjih mjesec-dva već nazirao rasplet. U nekim utakmicama protiv izravnih suparnica to je izgledalo bolje, iako se jasno vidio nedostatak prvoligaškog iskustva kod većine njih. Već je i ovo bio napredak, a sigurna sam kako će u novoj sezoni sve to biti još bolje i da će i dalje napredovati.

Ispadanje nije katastrofa

Osječke su rukometašice na kraju prvenstvo završile s četiri pobjede i dva remija u 26 susreta, što svakako nije veliki učinak. Međutim, u drugom dijelu prvenstva ipak su pokazale napredak, porazi više nisu bili dvoznamenkasti, a u dosta susreta prijetili su većim dijelom i objektivno kvalitetnijim ekipama.

- Drugi dio sezone definitivno je bio puno bolji i slažem se da je napredak vidljiv. Cure su na kraju shvatile što im govorim cijelo vrijeme, da vrijede i mogu puno više. To su već pokazale povijesnim klupskim uspjehom na Prvenstvu Hrvatske za kadetkinje gdje su osvojile drugo mjesto, a imamo i tri kadetske reprezentativke – Petru Jeršek, Emu Guskić i Barbaru Gillinger. Bila je bojazan da bi im ovi silni porazi u Prvoj ligi mogli donijeti strah, da ih demoraliziraju, da ne pomisle kako ne vrijede i nisu dobre. Jer kad gubiš stalno, teško se vratiti. A isto tako veliki je problem kad klub nije posložen financijski, sve to utječe na njih. No, vjerujem da će im sve to dati još veći motiv za rad.

Spuštanje u niži rang donosi svoje mane, ali i prednosti. Jedna od njih svakako će biti stjecanje navike kako se nositi s bremenom favorita.

- Uvjerena sam da ćemo svima biti superiorne u Drugoj ligi, ako ostanemo na okupu, sigurno smo favoriti. Imamo cilj – ekspresni povratak u Prvu ligu i ne može nas nitko omesti. Vjerujem da će im i igranje u Drugoj ligi pomoći, donijeti naviku pobjeđivanja, a i sazret će. Nije lako igrati ni kad si favorit, tako da će i dvobojima u nižem rangu na kraju ipak dobiti puno – poručila je na kraju optimistično trenerica ŽRK Osijek Jelena Crnov, koja je aktivna u kampu HRS-a u Zadru, gdje trenira s perspektivnim igračicama 2002. godišta.

Goran ROGULJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike