Svijet
PARLAMENTARNI IZBORI

Albanskim socijalistima natpolovična većina
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Albanska vladajuća Socijalistička stranka vjerojatno će osvojiti natpolovičnu većinu na parlamentarnim izborima, pokazali su prvi rezultati izbora. Riječ je o 79 od 140 mjesta u parlamentu. Ako taj rezultat bude potvrđen premijer Edi Rama neće trebati sadašnjeg koalicijskog partnera - Socijalistički pokret za integraciju (LSI), koji osvaja 20 mjesta. Glavna oporbena Demokratska stranka Lulzima Bashe dobit će samo četrdesetak mjesta u parlamentu.

Ovi su izbori slovili kao vrlo važni za proces približavanja Albanije Europskoj uniji. Službena Tirana nada se da će uspjeti uvjeriti EU da što prije otvori pregovore o pristupanju. Socijalistička stranka premijera Rame na vlasti je od 2013., i Demokratska stranka (desnica) Lulzima Bashe bile su u predizbornim anketama gotovo izjednačene, s time da je Rama ipak imao malu prednost. On je pokušavao uvjeriti birače da mu daju svoj glas, naglašavajući ekonomski rast koji je Albanija postigla kroz posljednje četiri godine, obećavajući gospodarske reforme i borbu protiv korupcije. Albanija je aplicirala za članstvo u EU 2009., a dobila je status kandidata 2014. Rama je kazao da će zatražiti otvaranje pregovora ako bude ponovno izabran. Basha optužuje Ramu da nije uspio suzbiti organizirani kriminal i trgovinu drogom.

Novu vladu očekuje golema zadaća. Premda Rama postavlja kao cilj rast veći od pet posto, Albanija je i dalje jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi s prosječnom mjesečnom plaćom od 340 eura. Zemlju napuštaju mladi bježeći od nezaposlenosti: 2,9 milijuna Albanaca živi u zemlji, a 1,2 milijuna u inozemstvu, što je svjetski rekord. H

Možda ste propustili...

VOJNI GUBICI U UKRAJINI

Smrt više od 50.000 ruskih vojnika

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana