Novosti
ZASTUPNIK SDSS-A MILORAD PUPOVAC:

Ploča HOS-a s ustaškim pozdravom bit će maknuta
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u ponedjeljak da će HOS-ova ploča u Jasenovcu s ustaškim pozdravom “za dom spremni” biti maknuta te ustvrdio kako je Josip Broz Tito bio jedan od najvećih državnika 20. stoljeća i jedan od vodećih antifašističkih boraca i zapovjednika, pa smatra nedopustivim da ga neki žele “proglasiti najvećim zločincem i abolirati Pavelića”, a razloge za promjenu imena Trga maršala Tita u Zagrebu drži neprihvatljivima.

Pupovac je, gostujući na N1, komentirao prozivanje šefa SDP-a Davora Bernardića, koji ga je optužio da podržava vladu koja nema poštovanja prema žrtvama nacionalnih manjina. “Mnogi od njih nisu viđeni u prvim redovima kada se trebalo suprotstaviti. Nismo ih vidjeli ni u Jadovnom i predbacivati pripadnicima nacionalnih manjina što nastoje s Vladom stvoriti pretpostavake da se riješe bolna pitanja kao ploča u Jasenovcu te pravo na upotrebu ćirilice, to je kao da ja kažem da sam ja bio češće sam u borbi za Srbe ovih godina nego što sam imao podršku u borbi. Ali ja to neću reći jer znam koliko je to sve teško. Želimo stvoriti priliku za stabilnost”, rekao je Pupovac.

Upitan kako to da i dalje podržava Vladu iako ploča s ustaškim pozdravom ostaje, a za 2. srpnja se u Otočcu najavljuje otkrivanje spomen-ploče ustaškom vojnom zapovjedniku Juri Francetiću, Pupovac je uzvratio: “Ljudi iz SDP-a su ozakonili, a nama je to došlo na naplatu i imamo zajedničku odgovornost. Ploča u Jasenovcu s ovakvim grbom i natpisom ne može tamo ostati, to je kao jedan na jedan. Ona mora biti maknuta i bit će maknuta.”

Udruga Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u dijaspori poslala je poziv državnom vrhu i medijima na podizanje spomen-obilježja Juri Francetiću na njegovoj rodnoj kući u Otočcu, u kojem stoji: “Tragom projekta Velebitsko-vukovarski pobjednički krug, naslovnik ogranizira obilježavanje 105. obljetnice Jure Francetića, hrvatskoga političara i legendarnog vojskovođe iz Drugog svjetskog rata protiv udruženja talijanskog i srpskog fašizma.” Pupovac, međutim, poručuje kako ploča s takvim natpisom ne može stajati nigdje u demokratskoj Hrvatskoj. Nije, ističe, na njemu da kaže što će napraviti premijer Andrej Plenković, ali siguran je kako je to daleko od njegovih uvjerenja. H

DSS TRAŽI OD PUPOVCA DA USKRATI POTPORU HDZ-u

Demokratski savez Srba (DSS) pozvao je u ponedjeljak premijera Andreja Plenkovića da skine spomen-ploču s ustaškim pozdravom “za dom spremni” u Jasenovcu, a SDSS-ova Milorada Pupovca da uskrati podršku HDZ-u i “ne podržava vladu države koju sam uspoređuje s NDH”. Licemjerno je da Pupovac politički podržava HDZ, koji uspijeva sačuvati vlast samo zbog njegova glasa u Saboru, a na komemoracijama srpskih žrtava Drugog svjetskog rata populistički napada vlast koju podržava, ističe DSS.