Novosti
MORH KREĆE U POSTUPAK NABAVE ZRAKOPLOVA

Novi Gripeni ili rabljeni F-16 stižu 2020. godine
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Nakon što je Večernji list u ponedjeljak objavio informaciju kako će Ministarstvo obrane sredinom srpnja ove godine poslati u više država službene zahtjeve za dostavu ponuda za nabavu borbenih zrakoplova, tu je vijest za Dnevnik.hr potvrdio i sam MORH.

Iz MORH-a navode kako imaju u planu sredinom sljedećeg mjeseca uputiti zahtjev za ponudu za nabavu borbenih aviona u pet država - Švedsku, SAD, Južnu Koreju, Izrael i Grčku. Iz tih se država očekuju ponude za borbene zrakoplove Gripen JAS-39 (Švedska), F-16 (SAD, Izrael i Grčka) te FA-50 (Južna Koreja). Iz MORH-a kažu kako bi odluku o budućnosti borbenog zrakoplovstva trebali donijeti do kraja ove godine. U MORH-u su istaknuli kako istražuju sve mogućnosti i već mjesecima sustavno ispituju svaki segment i iskustva zemalja koje su nedavno prošle takav proces kupnje borbenog zrakoplovstva.

Večernji list naveo je kako u MORH-u predviđaju da bi do polovine rujna mogle stići konkretne ponude iz ovih pet država te da bi se ove jeseni mogle izabrati ponude koje će ući u uži izbor borbenog zrakoplova koji bi zamijenio stare Migove 21. MORH navodi za Dnevnik.hr kako će se postupak voditi transparentno, “sustavno će se ispitati svaki segment kako bi krajnji izbor bio najbolji za Republiku Hrvatsku”. Kod odabira ponuđača, kažu u MORH-u, bit će ključni međudržavni ugovor, cijena i paket poslovno-gospodarske suradnje. Realizacija projekta planirana je do kraja 2020. godine, kada bi u Hrvatsku trebali stići prvi zrakoplovi. I.Mikulić

Bugarska počinje pregovore sa Šveđanima

Bugarska je lani pokrenula postupak nabave osam višenamjenskih borbenih zrakoplova. Ponude su stigle za zrakoplove Gripen, Eurofighter i F-16, a nacionalno povjerenstvo, prenosi portal Defender.hr, kao najbolju ponudu ocijenilo je onu za švedski Gripen, na drugom je mjestu Eurofighter, dok je ponuda za kupnju rabljenih zrakoplova F-16 iz Portugala diskvalificirana zbog uvjeta financiranja. U sljedećih nekoliko tjedana trebali bi početi pregovori o mogućoj nabavi Gripena. Bugarskoj je svakako kod kupnje zrakoplova važna i industrijska suradnja te povratna ulaganja u Bugarsku.