Regija
SELO S KRVAVOM TAJNOM

“U ime naroda” ubijeno je 500 vojnika i civila u Slatinskom Drenovcu
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Grobnica ovim nevinim žrtvama punih pedeset godina bio je jedan podrum

SLATINSKI DRENOVAC - Brojni izletnici, što ih put do Jankovca i Parka prirode Papuk vodi kroz Slatinski Drenovac, ne znaju kakvu krvavu prošlost nosi ovo selo na kojem je i prethodni, Domovinski rat, ostavio traga, pa ono i danas, nakon 26 godina, zbog mnoštva ruševina može poslužiti kao kulisa za ratni film.

Centar “partizanske države”

Gledajući svu tu prekrasnu prirodu u koju su uronjena papučka sela, tko bi rekao da su se u toj ljepoti u II. svjetskom ratu događala masovna mučenja i ubojstva vojnika i civila “u ime naroda”, od strane partizanskih vlasti kojima je Drenovac bio vojni, civilni, sudski, upravni centar, tzv. “partizanske države” od 1942. do 1945. godine.

- Partizani su tu u tom vremenu imali vojni sud, logor i zatvor. “U ime naroda” u masovnoj grobnici završile su čak 464 žrtve tog, partizanskog terora, pripadnici vojske, civili, katolički svećenici. Jednom riječju, svatko tko im se činio kao neprijatelj naroda prema njihovoj slobodnoj procjeni. Na masovnu grobnicu pokraj pravoslavnog groblja naišlo se 1950-ih prilikom radova za struju, tadašnjeg vojnog odjela za vezu. Vojska je razmišljala kuda će s posmrtnim ostacima žrtava iz nje, pa ih je preselila u “katakombe”, kubetni podrum uz rub pravoslavne crkve Svetog spasa - kaže istraživač komunističkih zločina Đakovčanin Pero Šola, predsjednik krila HOZ-a Jazovka. U “katakombama” su pronađena 464 kostura i gomila zdrobljenih kostiju. Pretpostavlja se da je tu oko 500 žrtava. Kubetni podrum bio je dug desetak i širok dva metra, desetljećima je bio zabetoniran, a više od pola stoljeća o njemu se nije smjelo govoriti. Ta skrivena masovna grobnica pobijenih Hrvata, a u okolici ih ima još, otvorena je 1998. godine, nakon više od 50 godina. Tada su posmrtni ostaci iz nje spremljeni u čak 250 vreća i privremeno premješteni u slatinsku mrtvačnicu, a svoj vječni mir našli su gradnjom grobnice. Tajnu “katakombi” dvije godine prije otvaranja otkrili su slatinski i orahovički Hrvatski domobran. Selo Drenovac veliko je gubilište hrvatske vojske i civila, radni logor u njemu osnovan je već krajem 1942.

Prijeki sud

Kako ističu u Organizacijskom odboru za obilježavanje stradanja žrtava komunističkog zločina, tijekom II. svj. rata u Slatinskom Drenovcu stolovao je prijeki vojni sud VI. korpusne vojne oblasti NOVJ-a, kao i prijeki vojni sud za slatinsko područje. U Drenovac su dovođeni zarobljeni hrvatski vojnici te brojni civili koji su obnašali određene poslove logistike za partizansku vojsku. Nakon nekog vremena provedenog na prisilnom radu u Drenovcu, zarobljeni vojnici i civili likvidirani su, nakon čega su dovođeni novi.

- Po završetku rata, na izričit zahtjev mještana srpske nacionalnosti, u ovo selo dovedena je kolona zarobljenih hrvatskih vojnika i tu su ih sve poubijali - ističu u OO-u. Neki su imali priliku pravog suđenja, kao orahovički i slatinski župnik Ivan Đanić i Julije Burger.

O užasnim uvjetima kažnjeničkog logora i zatvora vojnog suda svjedoči i požutjela obavijest o suzbijanju pjegavca, izmučenim ljudima prenapučenim prostorijama, ljudima punima ušiju... Kako ističu predsjednici udruga ratnih veterana Hrvatski domobran iz Orahovice i Slatine, Miroslav Gazda i Ivan Levar, tijekom borbi za Voćin i Slatinu, poglavito 1944., veliki broj hrvatskih civila i zarobljenih vojnika NDH masovno su dotjerani u Drenovac gdje im je sudio vojni sud.

- Većina dovedenih likvidirana je, mnogi i bez presuda, a neki (ugledni) građani, vjerski i svjetovni prvaci, sudskim odlukama kroz koje je bjelodano iskazana mržnja prema svemu što je hrvatsko, ističe dvojac Gazda-Levar. Kod spomen-grobišta u Slatinskom Drenovcu svake se godine komemorira u znak sjećanja na sve znane i neznane drenovačke mučenike. Svake godine za njih komemorira i obitelj iz Đurđevca čiji je otac i djed Đuro Lenardić, rođen 1914., kao žandar odveden u Drenovac i tu nestao.

Suzana ŽUPAN
Otvoreno spomen-grobište

Prekjučer je u nazočnosti predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane i saborskog zastupnika Josipa Đakića. Izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, njegovog pomoćnika Nenada Križića te također pomoćnika istog ministra Stjepana Sučića, predsjednika županijske Skupštine VPŽ-a Mirana Janečića, načelnika Općine Čačinci Mirka Mališa, načelnika i predstavnika gradova s područja županije i mnogih drugih, u Slatinskom Drenovcu svečano je otvoreno spomen-grobište. Svečanost je zaključena misom koju je predvodio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, koji je na kraju misnog slavlja i blagoslovio spomen-grobište.V.G.

Župnik strijeljan jer je politički bandit

U presudi orahovičkom župniku Ivanu Đaniću, uz ostalo stoji “da je on špijun i izdajnik, da je izdao svoj narod svojim podlim radom, razvjenčao se od Crkve Katoličke, izdao svetu tajnu ispovijesti i postao politički bandit te ga pravedni narodni sud osuđuje na kaznu smrti – strijeljanjem”. Bilo je to na Petrovo, 29. lipnja 1943.

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

Najčitanije iz rubrike