Osijek
PRIJE GODINU DANA OSIJEK POHARALO NEZAPAMĆENO NEVRIJEME

Država do danas nije
isplatila ni kunu odštete!
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Donji grad plivao je pod vodom, vjetar je čupao stabla i limove, najviše štete pretrpio je KBC...

Vezani članci

SNAŽNO NEVRIJEME DVA DANA ZAREDOM POGODILO OSIJEK

Voda bila viša od pola metra, stradale kuće i auti

ZBRAJAJU SE ŠTETE

Dogodila nam se stoljetna oluja, kakvu ne pamte ni najstariji Osječani

Ironijom sudbine, nezapamćeno olujno nevrijeme koje je pogodilo Osijek 26. i 27. lipnja 2016. godine gotovo da se ponovilo točno na godišnjicu kad je vjetar čupao stabla, nosio krovove, a voda poplavila brojne podrume. Sličan scenarij dogodio se i u nedjelju navečer, no srećom, onolike štete kolike su zabilježene protekle godine ipak nije bilo.

Stanovnici gotovo cijeloga grada još uvijek dobro pamte tu nedjelju u lipnju 2016. kad je u manje od pola sata nastao kaos u Banovoj ulici u Donjem gradu, gdje su se kuće našle pod vodom čak do visine “cokla”. Ništa manje nije stradao ni Jug 2, gdje je jak vjetar srušio poveće drvo na uglu Umaške i Kaštelanske ulice, a brojni podrumi poplavljeni su. U tom dijelu grada, konkretno u Ulici cara Hadrijana, u automobilu je ostala zarobljena obitelj i zbog količine vode nije mogla izići iz njega bez vatrogasne intervencije. Obitelj je spašena, a dolaskom noći Osječani nisu mogli niti zamisliti da će se situacija ponoviti i sljedećeg dana. Strašno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom, ledom i kišom rušilo je sve pred sobom. Jedno od težih oštećenja pretrpio je osječki Klinički bolnički centar, gdje je vjetar iščupao prozore s tzv. Mosta prema Ginekologiji i potom odnio krov iznad Pedijatrije. Voda je postupno poplavila brojne odjele, a lokacije s najvećom štetom obišao je i gradonačelnik Ivan Vrkić koji se još dobro sjeća nevremena kakvog se u ovim krajevima ne pamti.

- U tom trenutku mi smo učinili sve što smo mogli kako bismo grad doveli u normalno stanje i da sve prometuje i funkcionira. Nažalost, kad su u pitanju osobne štete, sigurno je da nismo odradili što je bilo potrebno. Financijske mogućnosti nemamo, a država također nije osigurala sredstva zbog elementarne nepogode, iz čega bi mogli pomoći ljudima kad im je bilo najvažnije - prisjetio se Vrkić.

I doista, u prosincu 2016. godine Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda donijelo je zaključak prema kojim se prihvaća Prijedlog odluke o dodjeli sredstava žurne pomoći za ublažavanje posljedica od elementarne nepogode mraza iz travnja 2016. godine! Neriješene i potvrđene ostale štete, nastale 2016. ali i godinu prije upisane su u Registar šteta od elementarnih nepogoda, zaključeno je, i rješavat će se u tijeku 2017. godini, ovisno o raspoloživim sredstvima i državnom proračunu.

Kako je riječ o pomoći o čijem je iznosu odlučivalo Državno povjerenstvo (a ono još nije podvuklo crtu i zbrojilo štete), građani kojima su oštećene kuće, stanovi ili automobili još uvijek čekaju odštetu. Srećom, nevrijeme koje je Osijek pogodilo u nedjelju navečer bilo je ipak manjeg intenziteta.

Marija MIHELIĆ
Grad zaprimio 458 prijava šteta

Grad je u lipnju pa sve do 12. srpnja, dokad je bio zakonski rok za podnošenje prijava šteta, zaprimio njih čak 458. Svi su predmeti obrađeni do 12. kolovoza i konačno je priopćenje dostavljeno Županijskom i Državnom povjerenstvu za procjenu štete u propisanim rokovima. Grad je tada izdao priopćenje da je elementarna nepogoda pogodila područje Osijeka i prigradska naselja, i to zbog olujnog vjetra jačine čak 93 km/h.

- Vjetar je praćen obilnim padalinama i ponegdje i jakom tučom, a srećom, nije bilo ljudskih žrtava. Nastala je materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima, objektima i drugim materjialnim dobrima, poput automobila i dr. - stoji u priopćenju Grada od 27. lipnja 2016.

Ivan Vrkić

gradonačelnik Osijeka

PRIRODA NAS UČI PAMETI

Ponovljen scenarij nevremena od prošle godine nije me iznenadio. Hvala Bogu pa ima netko jači od nas, priroda, koja nas uči pameti i podsjeća da je ne smijemo zaboraviti. Treba misliti na suživot s prirodom da nam se ne bi ponovno vratila u ovakvom obliku.

štete

NAJVEĆU ŠTETU PRETRPIO JE OSJEČKI KBC

Najčitanije iz rubrike