Osijek
UTROŠENO 250.000 KUNA

Zaboravljeni projekt javnih bicikala: Bicikl se može unajmiti samo od servisera
Objavljeno 27. lipnja, 2017.
Bicikle koje je Grad smjestio na Srednjoškolsko igralište moguće je unajmiti samo za organizirane biciklijade

Turisti i Osječani bez bickla, ako žele koristiti neku od 40 kilometara biciklističkih staza u Osijeku, vozilo na dva kotača mogu posuditi ili unajmiti samo od privatnih servisera i trgovaca biciklima jer je Grad Osijek u cijelosti odustao od pilot-projekta sustava javnih bicikala pokrenutog još 2012.

Naime, riječ je o projektu koji je najviše gurao tadašnji dogradonačelnik Ivan Vrdoljak, i to pod nazivom BicOs, a za koji je Grad utrošio 250.000 kuna. Testna faza pokazala je tada određene nedostatke sustava, a Grad i BIOS razvili su novi prototip koji je donio novosti na sustavu zaključavanja bicikala na postaje postavljene na Trgu Ante Starčevića i Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi. Pričalo se tada kako će nakon još malo usavršavanja i “poliranja” na ulice Osijeka biti postavljeno više postaja za javne bicikle kojih će se nabaviti dvjestotinjak.

- Naš je zadatak bio testirati sustav i načiniti sve od stanica do softvera. Znači, mi smo pokazali da Osijek ima znanje i vještine da sam realizira ovaj projekt, ali Grad se nije nikada odlučio na njegovu realizaciju - objašnjava Bela Ikotić iz BIOS-a. Nakon ovog pokušaja Grad se hvalio nabavom bicikala za posudbu, koje je smjestio na Srednjoškolsko igralište. No, u Gradskom savezu za športsku rekraciju nam objašnjavaju kako je riječ o biciklima koje se ne može individualno posuditi, već služe organiziranim bicklijadama. - Riječ je o 20 bicikala koje mi posuđujemo kada organizirao biciklijade i to obično školama, tvrtkama ili sličnim studenskim organizacijama. Znači, nije moguće osobno doći i unajmiti bicikl kako biste se vi malo provozali po gradu - objašnjava Gordana Veselić, glavna tajnica Gradskog saveza za sportsku rekreaciju Sport za sve.

U Turističkoj zajednici grada Osijeka objašnjavaju kako su ovaj problem izvrsno riješili s privatnim serviserima i kako stvari funkcioniraju izvrsno jer je sada sve stvar privatnog interesa. - Istina je da Osijek nema punktove za najam bicikala prema uzoru na neke druge gradove, ali mi smo to riješili sa serviserima. Tako se preko nas ili direktnim pozivom na njihove brojeve telefona obajveljne na našoj web-stranici bicikl može unajmiti na sat ili cijeli dan, a oni ga dovezu na lokaciju gdje ste smještani i poslije dođu po njega. Cijene su od 30 kuna za sat do 100 kuna po danu, ali ste sigurni da ćete dobiti bicikl u savršenom stanju - objašnjava Saša Uranjek, direktor Turističkog ureda Turističke zajednice grada Osijeka.

Nefreteta Z.EBERHARD

40

kilometara biciklističkih staza nalazi se u Osijeku

83

kilometra dužina je biciklističke Dunavske rute u Osječko-baranjskoj županiji

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike