Mozaik
“NA LIVADI NA JANKOVCU”

Zvuk klavira u netaknutoj prirodi Papuka
Objavljeno 27. lipnja, 2017.

U park-šumi Jankovac u organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci, Parka prirode Papuk i Planinarskog doma Jankovac, a uz pokroviteljstvo Općine Čačinci, održana je treća zaredom manifestacija “Na livadi na Jankovcu”.

Riječ je o koncertima ozbiljne glazbe na otvorenom, ispred Planinarskog doma Jankovac. Ove godine održan je pijanistički koncert Konstantina Krasnitskog, umjetnika iz Bjelorusije. Konstantin Krasnitski apsolutni je pobjednik, laureat I. nagrade i posebne nagrade publike na I. Međunarodnom pijanističkom natjecanju EPTA (European Piano Teachers Association) "Svetislav Stančič" u Zagrebu 1999. Dobitnik je nagrade posebnog fonda predsjednika Republike Bjelorusije Aleksandra Lukašenka 2002., nastupao na brojnim festivalima klavirske glazbe u bjeloruskim gradovima Minsku, Brestu, Mogilevu i Grodnom; na festivalu Minsko proljeće 1999. i 2003., "Umjetnost - djeci i mladeži", na koncertima dobitnika prvih nagrada s Bjeloruskom državnom filharmonijom, kao i na vodećim festivalima u Hrvatskoj: Varaždinske barokne večeri, Dani Milka Kelemena, Dubrovačke ljetne igre, Osječka muzejska glazbena srijeda... Zvuk klavira na otvorenom u akustičnom ambijentu Jankovca djelovao je moćno, a Krasnitski je oduševio svojim bravurama na klaviru.

- Svaka čast organizatorima, jer ovo je uistinu nešto posebno. Svirati u tako lijepom prirodnom ambijentu za mene je doživljaj i užitak. Hvala jankovačkoj publici i rado ću doći svaki put kada me pozovu jer ovo se ne zaboravlja – rekao je Krasnitski, uz kojega je na Jankovcu nastupio i Ivan Bobić, pijanist iz Varaždina koji je odsvirao autorsku skladbu pripremljenu upravo za Jankovac.

- Mišljenja sam da bi ovakav spoj ozbiljne glazbe i netaknute prirode u Hrvatskoj trebalo što više organizirati jer ovo je prekrasno i jako rijetko imamo priliku svirati u prirodi. Skladbu koju sam izveo napisao sam nekoliko dana prije dolaska ovamo baš za Jankovac i moramo ju još doraditi, ali, evo, publici se svidjela i time sam i ja presretan – rekao je Bobić.

Projekt “Na livadi na Jankovcu” započela je glazbenica Andrea Gribl prije tri godine i ove godine se svojom skladbom i izvedbom na klaviru uključila u koncert.

- Jako mi je drago da je ovaj projekt nastavljen i posebno mi je drago što sam danas imala priliku svirati sa svojim profesorom Krasnitskim i kolegom Bobićem. Danas sam ovdje izvela skladbu Davora Bobića “Yamaha toccata” i moram reći da je neopisiv osjećaj svirati u prirodi, a već imamo nove planove za iduću godinu i novi koncert – rekla je Andrea Gribl. Zamjenik načelnika općine Čačinci i ravnatelj JU Parka prirode Papuk Alen Jurenac zahvalio je umjetnicima.

- Svi smo skupa uživali danas na Jankovcu i od srca hvala umjetnicima koji su nas oduševili svojim izvedbama. Ovo je sjajna promocija turizma kako općine Čačinci tako i ljepota Parka prirode Papuk i zasigurno ćemo dati sve od sebe da ovaj projekt nastavimo i u budućnosti – zaključio je Jurenac.

Vladimir GRGURIĆ

Nastupio je i Ivan Bobić, pijanist iz Varaždina koji je odsvirao autorsku skladbu pripremljenu upravo za Jankovac

Možda ste propustili...

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike