Učionica
POSJET SVJETSKI PRIZNATOG KANADSKOG ZNANSTVENIKA FERIT-U OSIJEK

Izv. prof. dr. sc. Georges Kaddoum predavao o energetski učinkovitim bežičnim komunikacijskim sustavima
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

U okviru projekta UIP-2014-09-6219 "Energetski učinkovit asinkroni bežični prijenos", voditelja izv. prof. dr. sc. Tomislava Matića, sufinanciranog sredstvima Hrvatske zaklade za znanost, na Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek gostovao je svjetski priznati i višestruko nagrađivani znanstvenik izv. prof. dr. sc. Georges Kaddoum sa Sveučilišta u Quebecu, École de Technologie Supérieure (ETS), Montreal (Kanada).

Uz rad na sveučilištu, prof. Kaddoum od 2010. radi kao znanstveni konzultant u području svemirskih i bežičnih telekomunikacija za nekoliko tvrtki iz Kanade i SAD-a. Do sada je objavio više od 100 radova u časopisima i međunarodnim konferencijama te dvije patentne prijave. Glavni cilj posjeta prof. Georgesa Kaddouma Osijeku je unaprjeđenje suradnje FERIT-a i ETS-a, što je uspješno realizirano dogovorom o uključivanju prof. Kaddouma na doktorski studij na FERIT-u i razmjeni doktoranada između ove dvije institucije, kao i prijavi zajedničkih međunarodnih projekta. Nadalje, dogovoreno je i jačanje postojeće suradnje prof. Georgesom Kaddoumom i njegovog tima s izv. prof. dr. sc. Marijanom Hercegom i dr. sc. Denisom Vranješom s FERIT-a u zajedničkom istraživanju iz područja naprednih energetsko učinkovitih komunikacijskih sustava velike brzine prijenosa.

U okviru svog posjeta prof. Georges Kaddoum održao je 13. travnja 2017. na FERIT-u predavanje na temu "Energetski učinkoviti bežični komunikacijski sustavi-PHY-sloj: Slučaj modulacije indeksa". Zbog naglog povećanja broja bežičnih uređaja i usluga u zadnjih nekoliko godina, povećanje brzine prijenosa i energetske učinkovitosti postaju primarni zahtjevi za komunikacijske sustave sljedeće generacije (5G). S druge strane, 5G infrastrukturno javno-privatno partnerstvo postavilo je cilj postići 1000 puta veće brzine prijenosa podataka u usporedbi s brzinama prijenosa podataka iz 2010., dok bi potrošnja energije trebala biti jednaka 10 % potrošnje iz tog vremena. Stoga se razvoj energetski učinkovitih sustava velike brzine prijenosa podataka našao u fokusu znanstvene zajednice u zadnjih nekoliko godina. U sklopu predavanja dan je opsežni pregled energetski učinkovitih modulacijskih postupaka s težištem na novim postupcima.

(Marijan Herceg)

Možda ste propustili...