Učionica
IZBORNA SJEDNICA SENATA SVEUČILIŠTA ODRŽAT ĆE SE 29. LIPNJA

Izbor novoga rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Vezani članci

DEKAN FAKULTETA ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Drago Žagar

REDOVITI PROFESOR U TRAJNOM ZVANJU ODJELA ZA KULTUROLOGIJU SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Zlatko Kramarić

DEKAN POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA U OSIJEKU

Prof. dr. sc. Vlado Guberac

Budući da aktualnom rektoru Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Željku Turkalju, mandat službeno istječe posljednjeg dana akademske godine 2017./2018., dakle 30. rujna 2017., Senat Sveučilišta je na 6. sjednici u ovoj akademskoj godini, održanoj 28. ožujka 2017., donio Odluku o pokretanju postupka izbora i provedbi postupka prikupljanja prijedloga kandidata za izbor rektora Sveučilišta u Osijeku za mandatno razdoblje 2017. - 2021. godine.

Postupak izbora novoga rektora službeno je počeo 3. travnja 2017. i traje najduže do 30. lipnja 2017. Postupak izbora rektora Sveučilišta utvrđen je Statutom Sveučilišta i obuhvaća provedbu postupka prikupljanja prijedloga kandidata za izbor rektora Sveučilišta, koji provodi Povjerenstvo za prikupljanje prijedloga kandidata za izbor rektora, rokove za provedbu postupka kandidiranja i prikupljanja prijedloga kandidata za izbor rektora, utvrđivanje liste kandidata za izbor rektora, rokove za sazivanje izborne sjednice Senata za prezentaciju programa kandidata za izbor rektora i provedbu postupka tajnog glasovanja za izbor rektora Sveučilišta.

Stručna vijeća znanstveno-nastavnih i umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta bila su obvezna najkasnije do 3. lipnja 2017. održati sjednice stručnih vijeća i najkasnije do 5. lipnja Povjerenstvu dostaviti prijedloge kandidata za izbor rektora Sveučilišta. Uz prijedloge kandidata za izbor rektora Sveučilišta stručna vijeća sastavnica bila su obvezna Povjerenstvu priložiti sljedeću dokumentaciju: izjavu kandidata o prihvaćanju kandidature, životopis kandidata, opis znanstvemog, nastavnog i stručnog rada te program rada za mandatno razdoblje od 2017. do 2021. godine.

Povjerenstvo je potom bilo dužno rektoru Sveučilišta dostaviti izvješće o prikupljenim prijedlozima kandidata za izbor rektora i priloženu dokumentaciju. Nakon toga rektor Sveučilišta bio je dužan u roku od osam dana od dana primitka izvješća Povjerenstva sazvati sjednicu Senata na kojoj će se utvrditi službena lista kandidata za izbor rektora Sveučilišta i potom ju objaviti na internetskoj stranici Sveučilišta. Navedena sjednica održana je 19. lipnja i na njoj je utvrđeno da su zaprimljene kandidature triju kandidata. To su, abecednim redom po prezimenu: prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan i redoviti profesor u trajnom zvanju Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku; prof. dr. sc. Zlatko Kramarić, redoviti profesor u trajnom zvanju Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, te prof. dr. sc. Drago Žagar, dekan i redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta elekrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek. Njihove životopise, tim redoslijedom, predstavljamo u ovom, 26. broju Sveučilišnog glasnika. Detaljnije informacije o svim kandidatima mogu se pronaći na poveznici: http://www.unios.hr/izbor-rektora-sveucilista-josipa-jurja-strossmayera-u-osijeku-za-mandatno-razdoblje-2017-2021/.

Aktualni rektor Sveučilišta dužan je najkasnije u roku od 15 dana od objave službene liste kandidata za izbor rektora Sveučilišta na internetskoj stranici Sveučilišta, odnosno najkasnije do 30. lipnja 2017., sazvati izbornu sjednicu Senata na kojoj će kandidati javno prezentirati svoj program rada. Nakon toga Senat će na istoj izbornoj sjednici provesti postupak tajnog glasovanja za novoga rektora Sveučilišta u Osijeku. Izborna sjednica održat će se 29. lipnja 2017. u 10 sati u vijećnici Rektorata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a novoizabrani rektor na dužnost će stupiti s danom 1. listopada 2017. godine, odnosno s početkom nove akademske godine.

(Sveučilište u Osijeku)

Povjerenstvo za prikupljanje prijedloga kandidata za izbor rektora

Na istoj, 6. sjednici Senata imenovano je peteročlano povjerenstvo za prikupljanje prijedloga kandidata za izbor rektora Sveučilišta. Njegovi su članovi: prof. dr. sc. Drago Šubarić, redoviti profesor i dekan Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek (biotehničke znanosti, predsjednik), prof. dr. sc. Vladimir Cini, redoviti profesor i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku (društvene znanosti), prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, redovita profesorica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku (umjetničko područje), Dubravka Pađen Farkaš, ravnateljica Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (predstavnica ostalih zaposlenika u Senatu) i Stjepan Ćurčić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Osijeku (predstavnik studenata).

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike