Učionica
REPREZENTACIJE SVEUČILIŠTA U OSIJEKU NASTUPILE U ZAVRŠNICI DRŽAVNOG PRVENSTVA U NIZU SPORTOVA

Odbojkašice na pijesku, odbojkaši i stolnotenisači srebrni, a odbojkašice, rukometašice i igračice futsala brončane
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Sveučilišno sportsko prvenstvo u tekućoj akademskoj godini 2016. / 2017. privedeno je kraju. Završena su prvenstva u košarci, rukometu, futsalu, odbojci, kuglanju, šahu, stolnom tenisu, odbojci na pijesku, tenisu za studentice i studente te basketu "3 protiv 3" i nogometu za studente.

Sva su ta prvenstva iznjedrila reprezentativce Sveučilišta u Osijeku koji su na kvalifikacijskim turnirima i poluzavršnicama tražili svoj put prema završnici državnog prvenstva, Unisport finalsu koji je organiziran od 18. do 21. svibnja 2017. u Biogradu na Moru. Prvi su se natjecali futsal reprezentativci koji su kroz tri kola Unisport futsal lige tražili put prema finalsu. Na žalost, nakon Splita, Vukovara i Zagreba zauzeli su pretposljednje, sedmo mjesto, što je daleko od realnih mogućnosti ove ekipe. Njihove futsal kolegice imale su izravan plasman na finals jer je uz njih na sjeveru prijavljena samo ekipa Sveučilišta u Zagrebu. Košarkaši su pak kroz kvalifikacijski turnir u Požegi izborili poluzavršnicu u Osijeku, na kojoj su ostali korak do plasmana na Unisport finals. Naime, bili su treći, iza Sveučilišta u Zagrebu i Veleučilišta VERN, a samo dvije momčadi išle su dalje. Na žalost, nije igrala ekipa u najjačem sastavu jer pojedini studenti igrači nisu dobili dozvolu svojih klubova za igranje makar na jednoj utakmici. Košarkašice su na istoj poluzavršnici pobijedile oba svoja protivnika, Sveučilište u Zagrebu i Veleučilište VERN te se kao prve plasirale na Unisport finals, zahvaljujući i najjačem mogućem sastavu, zbog čega zahvaljujemo njihovim klubovima.

Rukometašice i rukometaši svoje su prolaze na Unisport finals tražili kroz poluzavršnicu u Zagrebu, s različitim sastavima. Dok su rukometašice imale sve najbolje igračice na dispoziciji, rukometaši su imali "košarkaški sindrom" jer najbolji nisu dobili dozvole svojih klubova za igranje u sveučilišnoj reprezentaciji. Slijedom toga, rukometašice su izborile prolaz na Unisport finals, dok njihovi muški kolege to, na žalost, nisu uspjeli. Zagreb je također bio mjesto vađenja vize za Unisport finals odbojkašica i odbojkaša. I jedni i drugi imali su na raspolaganju ponajbolje igračice i igrače iz klubova pa ne čudi plasman obje reprezentacije na Unisport finals. Dakle, Sveučilište u Osijeku je na Unisport finalsu u Biogradu na Moru u ženskoj konkurenciji zastupano u sljedećim sportovima: rukometu, odbojci, košarci, futsalu, odbojci na pijesku, šahu, stolnom tenisu i tenisu, dok su u muškoj konkurenciji nastupili odbojkaši, odbojkaši na pijesku, šahisti, tenisači i stolnotenisači.

Odbojkašice su ponovile rezultat od prošle godine te se kući vratile s brončanom medaljom, a košarkašice su također osvojile broncu, uz najboljeg strijelca prvenstva, Petru Šimunić. Brončanom nizu naših studentica pridružile su se i igračice futsala. Najbolji su rezultat kod studentica ostvarile odbojkašice na pijesku koje su osvojile srebro (Ivana Sučić, Doris Mršić). Rukometašice, šahistice, stolnotenisačice i tenisačice nisu uspjele osvojiti medalje, ostale su "korak do", osvojivši četvrta mjesta. Studenti su pak svoje osvajače medalja imali u odbojkašima i stolnotenisačima koji su osvojili srebrna odličja. Od 12. do 14. lipnja studenti su predstavljali Sveučilište u Osijeku na državnom prvenstvu u nogometu u Sv. Martinu na Muri.

(Igor Salajić)

Europska prvenstva u Mađarskoj i Portugalu

Osječke sveučilišne sportaše ovoga ljeta čekaju i dva velika inozemna natjecanja. Od 17. do 23. srpnja košarakašice nastupaju na Europskom prvenstvu u Mađarskoj, a europski prvaci u judu (u katama) Sveučilišta u Osijeku nastupit će od 24. do 27. srpnja na europskoom prvenstvu u Portugalu.

Posebna zahvala klubovima

Posebnu zahvalu želimo uputiti svim klubovima koji su omogućili svojim igračima igranje za sveučilišne reprezentacije, kao i trenerima vođenje te su time uvelike pridonijeli postignutim rezultatima. Nadamo da će i ovi rezultati, kao i oni koje s pravom očekujemo, pomoći u razumijevanju našeg rada i značaja sveučilišnog sporta za naš grad, ali i sport uopće.

Možda ste propustili...