Učionica
GOVOR REKTORA, PROF. DR. SC. ŽELJKA TURKALJA, NA SVEČANOJ SJEDNICI SENATA:

"Jasna vizija daljnjeg razvoja određena je Strategijom Sveučilišta do 2020."
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta prof. dr. sc. Željko Turkalj, rektor Sveučilišta u Osijeku, 31. svibnja održao je prigodan govor, naglasivši kako je Sveučilište u Osijeku europsko sveučilište, jedno od osam hrvatskih javnih sveučilišta i jedino sveučilište na području istočne Hrvatske. U govoru je još istaknuo sljedeće:

"U akademskoj godini 2016./2017 osječku akademsku zajednicu čini 20.753 članova, od toga 18.720 studenta i 2033 zaposlenika. U svom sastavu osječko Sveučilište ima 28 sastavnica: 11 fakulteta, pet sveučilišnih odjela i Umjetničku akademiju, četiri sveučilišna centra, tri infrastrukturne ustanove i četiri trgovačka društva. Nastavna djelatnost izvodi se na 105 sveučilišnih i stručnih studija. Na Sveučilištu je ustrojeno 18 poslijediplomskih sveučilišnih (doktorskih studija) i 32 poslijediplomska specijalistička studija. Znanstvenoistraživačka djelatnost temelji se na 230 projekata.

Ovo je kratki statistički prikaz razvoja našeg Sveučilišta, ali bogatstvo sadržaja akademskog života ne može se prikazati samo statističkim pokazateljima. Danas smo ravnopravna članica zajednice europskih naroda i uvažavajući činjenicu da se hrvatsko visoko obrazovanje temelji na europskoj humanističkoj i demokratskoj tradiciji, nastojanja Sveučilišta u Osijeku usmjerena su na uključivanje u moderne europske sustave visokog obrazovanja i znanosti s očuvanjem svoje posebnosti i identiteta. U 21. stoljeću vođenje sveučilišta podrazumijeva stvarati organizacijsku kulturu u kojoj će se svaki član akademske zajednice osjećati pozvanim i motiviranim da svoj emocionalni, moralni i intelektualni kapacitet podijeli s drugima u cilju stvaranja međunarodno prepoznatljivog i konkurentnog sveučilišta.

Razvoj Sveučilišta treba biti obilježen zajedničkim naporima svih njegovih sastavnica kako bi se ostvarilo međunarodno prepoznatljivo poduzetno i konkurentno sveučilište razvojem specifičnih studijskih programa Sveučilišta prilagođenim potrebama društva i poslovnom okruženju. Utjecaj Sveučilišta na razvoj istočne Hrvatske temelji se na obrazovanju profesora, učitelja, inženjera u tehničkim i biotehničkim znanostima, kao i ekonomista, pravnika, liječnika, teologa, kulturologa i umjetnika. Od njegova osnutka do danas na sveučilišnim i stručnim studijima diplomiralo je 51.941 student, što je izniman doprinos društvenom i gospodarskom razvoju istočne Hrvatske. Akademski stupanj doktora znanosti steklo je 1038 doktoranada, što je izniman doprinos razvitku znanosti.

Pred Sveučilištem u Osijeku jasna je vizija daljnjeg razvoja određena Strategijom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku 2011. - 2020.”

(Zdenka Barišić)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike