Učionica
SVJETSKI DAN HIPERTENZIJE

Hipertenzija - “svjetski ubojica broj 1”
Objavljeno 26. lipnja, 2017.
Obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije organizirano je 17. svibnja 2017. godine na Trgu Ante Starčevića u Osijeku

Medicinski fakultet Osijek, Udruga promicanja kvalitete života i Hrvatsko društvo fiziologa pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za hipertenziju organizirali su obilježavanje Svjetskog dana hipertenzije 17. svibnja 2017. od 10 do 13 sati na Trgu Ante Starčevića u Osijeku.

Povišen arterijski tlak danas se s opravdanjem naziva “svjetski ubojica broj 1” jer je glavni nezavisni čimbenik rizika za kardiovaskularni pobol i smrtnost. Uz to je glavni čimbenik rizika za moždani udar i kroničnu bubrežnu bolest.

Prevalencija hipertenzije

Prevalencija hipertenzije u Hrvatskoj vrlo je visoka i iznosi čak 37 %, što znači da svaki treći odrasli stanovnik ima vrijednosti arterijskoga tlaka > 140/90 mmHg. Nažalost, prema najnovijim podacima, nema naznaka smanjivanja učestalosti i na karti svijeta dio u kojemu se nalazi naša domovina označen je crveno. Dakle, trend je nepromijenjen pa čak s tendencijom porasta. Zabrinjava što je učestalost hipertenzije u porastu kod djece i mladih. Prema posljednjim podacima, velik broj oboljelih od hipertenzije, njih više od 60 %, liječen je ili bar dobiva preporuke i recepte za antihipertenzivne lijekove, ali kontrola tlaka je postignuta u tek oko 20 %. To znači da liječenje nije provedeno na pravi način, a uzrok tome je nedovoljno poznavanje važnosti redovitog uzimanja antihipertenzivne terapije i promjena stila života.

Dio široke akcije

Akcija provedena u Osijeku dio je široke akcije u šest hrvatskih gradova (Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci) gdje su bila organizirana mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku– tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Uz liječnike uključene su medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika. Bolje je spriječiti nego liječiti, a dobro je na vrijeme početi liječiti!

(Ines Drenjančević)

Sudjelovali studenti i specijalizanti

Osječkoj akciji u povodu obilježavanja Svjetskog dana hipertenzije odazvao se velik broj građana Osijeka. Njima su studenti i specijalizanti izmjerili vrijednosti arterijskog krvnog tlaka i mokraćne kiseline te podijelili edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike