Svijet
NAPETOST JE ESKALIRALA

Izrael je napao Siriju
Objavljeno 25. lipnja, 2017.

Nekoliko je osoba ubijeno u napadu izraelskih zrakoplova na teritorij Sirije. Navodno je riječ isključivo o vojnicima. Izraelski je to odgovor na ispaljivanje desetak projektila iz Sirije na Golansku visoravan u Izraelu, za što je Izrael optužio snage predsjednika Bašara al Asada.

Meta izraelskih zračnih snaga bila su i dva tenka sirijske vlade u sjevernom djelu Golanske visoravni, naglasio je glasnogovornik izraelske vojske dodajući da nije bilo žrtava kao posljedica ispaljivanja ta dva projektila. Kako je dodao, zbog “neprihvatljivog kršenja izraelskog suvereniteta” Izrael je uložio prosvjednu notu kod promatračkih snaga Ujedinjenih naroda koje su zadužene za nadgledanje sporazuma o prekidu vatre iz 1974. godine koji su potpisale dvije zemlje. Sirijska novinska agencija potvrdila je da se dogodio napad navodeći da je u njemu stadao “neodređeni broj ljudi” i da je nanesena materijalna šteta. Izrael je izveo više zračnih napada u Siriji od izbijanja građanskog rata u toj zemlji 2011. godine, od kojih je većina ciljala na konvoje s oružjem ili skladišta šijitske libanske proiranske pravojne organizacije Hezbolah, koja podržava sirijsku vladu.

Zanimljivo je da Izraelci uz svoju granicu imaju i teritorij koji je pod kontrolom terorista takozvane Islamske države, no njih nikada nisu napali. Izrael napada samo Siriju jer je Sirija jedna od rijetkih zemalja koja potpuno podržava Palestince i pomaže im.

Zanimljivo je i da se ovaj izraelski napad poklopio s napadom islamskih ekstremista na iste položaje. Sirijska vojska smatra da su ti napadi koordinirani i da su izraelski helikopteri podržavali napad Al-Nusre (koja je prije bila dio Al-Kaide, a sada je dio islamskog terorističkog savezništva Tahrir al-Sham) i sirijskih pobunjeničkih snaga na predgrađe Quneitre.

Sirija podsjeća i da se “u izraelskim bolnicama liječe stotine terorista koje na izraelskom teritoriju spašavaju izraelski liječnici”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da su napadi iz zraka “još jednom objasnili politiku Izraela”. “Mi nismo voljni prihvatiti nikakvo prelijevanje ili curenje vatre ni s jedne fronte. Odgovorit ćemo silom na svako otvaranje vatre na naš teritorij”, rekao je on.

Izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman rekao je kako njegova zemlja smatra da vlada Sirije, koja podržava Iran i Hezbollah, od svoje zemlje želi učiniti “isturenu bazu protiv Izraela”.

Glavni tajnik Hezbollaha, šeik Hasan Nasrallah upozorio je Izrael da se smiri i rekao da će “s novim ratom protiv Izraela u regiju doći tisuće i tisuće boraca iz raznih islamskim zemalja, koji će se pridružiti otporu agresoru”. “Izraelski neprijatelj treba znati da ako pokrene rat u Siriji ili Libanonu, to ne znači da će rat biti samo libanonsko-izraelski ili sirijsko-izraelski. To će biti rat koji će otvoriti put za tisuće, pa čak i stotine tisuća boraca iz cijelog arapskog i islamskog svijeta, koji će sudjelovati u njemu”, rekao je Nasrallah.

Eduard SOUDIL
DALEKOMETNI IRANSKI PROJEKTILI

Nedavni napad ispaljivanjem dalekometnih projektila iz Irana na položaje terorista u Siriji bio je i poruka Izraelu. Sirija je, naime, dio ujedinjene fronte koja uključuje Iran i Hezbollah, koji zajedno čine “Osovinu otpora”. Ako Izrael otvoreno napadne Libanon ili Siriju, mogao bi se suočiti s reakcijom sve tri članice ujedinjene fronte. Iran je spomenutim napadom pokazao moć i točnost svojih projektila, a čak nije ni koristio najnaprednije oružje, već modernizirani projektil “Zulfikar“, dometa 750 kilometara. Izraelci to dobro znaju. Dalekometni iranski napad na teroriste u Siriji odjeknuo je mnogo jače u Jeruzalemu i Tel Avivu nego u terorističkom “kalifatu”.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike