Osijek
GLASOVI REPORTERI U OBILASKU KUPALIŠTA

Kupači oduševljeni, Kopiku i Dravu ne bi mijenjali za more!
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Samo neka je voda dobra i neka se dobro uživa – moto je svih Osječana koji s prvim visokim ljetnim temperaturama slobodno vrijeme iskorištavaju na nekim od osječkih kupališta. Na raspolaganju su brojna neslužbena i ono službeno, osječka Kopika, koja je počela raditi prije desetak dana, a već bilježi zavidne rezultate broja posjetitelja.

Ništa manja gužva nije ni na Pampasu ili Želji, a naša je novinarska patrola prve kupače “škicnula” još oko 9 ujutro u subotu tijekom obavljanja novinarskih zadataka. Nešto nakon podneva krenuli smo u obilazak osječkih kupališta, gdje su već pristigli brojni kupači, neki u vodi, neki na sunčanju, no ono što je zajedničko svima jest uživanje u suncu i vodi idealnoj za kupanje. To na Želji već oko 30 godina prakticira Osječanin Miroslav Blažek, kojeg smo zatekli tik pod mostom i koji kaže da ovo mjesto ne bi mijenjao ni za što.

Željo prva ljubav

- Baš na ovome mjestu mi je najbolje. Drava je super, uopće nije hladna i odlična je za osvježenje i plivanje. Iako odem i na more, Željo je dugogodišnja ljubav i tradicija i ovdje se volim opuštati. Katkad mi se pridruže i drugi kupači i baš uživam, pročitam nešto, odmaram, ne mislim ni na što - rekao je Blažek i svim nevjernim Tomama u sigurnost Drave iskustveno poručio da opasnih virova ondje nema. “To su priče za one koji strahuju od vode. Ma ovdje je divno”, rekao je. Ništa manje nisu uživali ni ostali kupači na Želji koji su okupirali taj prostor još u rano poslijepodne, a slično smo stanje zatekli i na Pampasu. Okruženi hladovinom, ondje su kupači, ponajprije oni najmlađi (budući da je Drava ondje dosta niska, nap.a.), koji se nisu dali istjerati iz vode. Lako to možemo reći i za one starije, a jedan od njih je i Antun Jakovljević, koji je tradicionalno odlučio subotnje poslijepodne provesti na mjestu gdje se, kaže, kupao još u djetinjstvu.

- Iz Višnjevca sam, a ovdje sam proveo mladost, a sad rado povedem svoju djecu, trogodišnju Ivonu i petogodišnju Antoniju. Naravno, tu je i supruga koja zbog visoke trudnoće ne uživa u kupanju, no zato se rado sunča - rekao je Jakovljević, dodajući da djeca uživaju u niskoj Dravi i čistoj vodi koja je, ocijenio je, bolja nego na Kopiki. Kao pravi Slavonac, kaže, rijeku ne bi mijenjao za more. “Meni je ovo bolje nego ići na Jadran i skupo plaćati smještaj i boravak. Ovdje nam je super”, kaže Jakovljević.

Gužve na Kopiki

I dok je na Dravi kraj Kopike u vrijeme kad smo ondje boravili bila tek nekolicina kupača, Kopika je već bilježila zavidan broj posjeta. Cika i veselje čuli su se izdaleka, a kupači su se gotovo ravnomjerno rasporedili po svim dostupnim bazenima. Na naše iznenađenje, u olimpijskom bazenu zatekli smo i vrtićarce koji, dakako pod sigurnim okom roditelja, uživaju u čistoj vodi. Osječanin Domagoj Čulić došao je ondje s osmogodišnjom Ivom i petogodišnjom Petrom i kaže da je odlično, posebice sad na početku sezone. “Voda je odlična, doduše još možda malo 'hladnjikava', no nije ni čudo jer su bazeni napunjeni prije desetak dana. Drava je toplija i ima pijeska kojeg djeca vole, no ovdje je voda bistra”, ocijenio je Čulić, naglasivši da je oduševljen, kako kaže, sindikalnim cijenama ulaznica na Kopiku, što smatra odličnim potezom Grada. “Poanta cijele priče su pristupačne cijene. Da je ulaznica 10 kuna, nisam siguran da bi bilo ovoliko kupača, no ove su cijene sasvim u redu”, kaže. S tim se slaže i Zdenka Majić iz Osijeka, koju smo na Kopiki zatekli prvi put ove sezone. Kopika joj je, kaže, draža od Drave jer je čista. Kopika joj je također itekako poznata jer se ovdje kupala još u mladosti. Godine joj nisu smanjile doživljaj i ovo joj je tek prvi dolazak u nizu koliko ih planira ove godine.

Na kraju obilaska uputili smo se i na Bajer na Jugu 2, gdje smo također zatekli brojne kupače. Ako se po jutru dan poznaje, čini se da ovoga ljeta nijedno kupalište neće biti prazno. Valja podsjetiti na oprez, posebice na “divljim” kupalištima, gdje nema spasilačke službe, a sve ostalo neka bude, kako i priliči ljetu, čisto uživanje!

Marija MIHELIĆ
Kako da bude još bolje

Iako su generalno oduševljeni, kupači koje smo zatekli na kupalištima ipak su upozorili na neke nedostatke koje bi, smatraju, trebalo urediti. Tako Zdenka Majić smatra da bi ponuda na Kopiki trebala biti bogatija. “Bilo bi dobro kad bi bilo više mjesta za prodaju hrane i pića, a također i više sadržaja za djecu. Velik je kompleks, i to bi se moglo urediti”, kaže. Blažek pak sa Želje poručuje da se brojni vlasnici pasa ne pridržavaju reda i ne kupe izmet za svojim psima, zbog čega se on godinama kupa tik ispod mosta, dok je cestovni most prema Dardi, smatra Jakovljević, kojeg smo zatekli na Pampasu, donio zbrku u tamošnje kupalište, no svjestan je, kaže, da to tako mora biti.

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

Najčitanije iz rubrike