Osijek
ODJEL ZA KARDIJALNU KIRURGIJU KBC-A

Godišnje rade više od 300 složenih operacija na srcu!
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Deset godina prošlo je otkako je na Odjelu za kardijalnu kirurgiju, koji je pri Klinici za kirurgiju, učinjena prva operacija na otvorenom srcu u osječkom Kliničkom bolničkom centru. I dok su se na tom, tada najmlađem centru od ukupno šest njih u Hrvatskoj u to vrijeme, izvodile dvije operacije tjedno, sad se nerijetko obavljaju i dvije na dan. Zahvaljujući vrhunskom liječničkom timu na čelu s doc. dr. Grgurom Dulićem, voditeljem Odjela, godišnje se na srcu, izuzev transplantacije koja se isključivo obavlja u Zagrebu, izvede više od 300 operacija, odnosno više od njih 3000, otkako je 22. listopada 2007. Odjel počeo s radom.

- Katkad su to operacije koje traju i po 12 sati i, nažalost, sve više nam se javljaju i mlađe osobe, pa nije rijetkost da operiramo i one od 30-ak i 40-ak godina, iako su pacijenti u prosjeku na našem odjelu osobe od oko 60 godina. U velikom broju slučajeva riječ je o koronarnim bolestima, odnosno bolestima srčanih krvnih arterija, potom stenoze srčanih zalistaka, ali i aneurizme uzlazne aorte i razne malformacije. Činjenica je da je kod nas u Slavoniji više od 53 posto bolesti vezano uz kardiovaskularni sustav, no možemo se pohvaliti ECMO uređajem, tzv. umjetnim srcem, kojeg ni jedan centar sve do Zagreba nema. Pomoću njega spasili smo do sada desetak života, među njima i 16-godišnjaka koji se dobro oporavio - ispričao je dr. Dulić, dodajući da se na Odjelu izvode svi operativni zahvati na srcu, izuzev transplantacije.

Da je riječ o vrhunskom timu pokazuje i to što ondje radi tim liječnika koji su svoju edukaciju stekli u Zagrebu. Također, ostvarena je i izvrsna suradnja s Općom bolnicom u Slavonskom Brodu i sporazum prema kojem ta bolnica sve svoje hitne, ali i češće elektivne pacijente šalje u Osijek.

- Tako imamo veći priljev pacijenata, no kod nas je lista čekanja dva do tri tjedna, za razliku od Zagreba gdje je lista duga godinu do dvije - naglasio je dr. Dulić, dodavši da je postotak mortaliteta vrlo nizak, što se može zahvaliti, kaže, ne samo liječničkom timu kojeg uz dr. Dulića čine i doc. dr. Krunoslav Šego, prof. dr. Igor Lekšan, dr. Marko Rimac, dr. Siniša Bogović i dr. Matija Drinković, nego i cijelome osoblju na čelu s glavnom sestrom, bacc. Mirelom Ilijašević.

Jedini problem je mali smještajni kapacitet radi čega su, idejom liječnika i osoblja, službene sobe prenamijenjene u bolničke. No ni to ih ne sprječava da svoj posao obavljaju stručno i kvalitetno.

Marija MIHELIĆ
Briga za pacijenta prvome je mjestu

- Ne mogu vam opisati koliko sam zadovoljna s ovim Odjelom na kojem sam praktično dva mjeseca - poručila je iz bolesničkog kreveta na Odjelu 70-godišnja Osječanka Jelisaveta Krivanek, dodajući da se ni sa čime ne može mjeriti, kaže, kad šef Odjela dođe pozdraviti pacijenta izvan vizite.

- Briga za pacijenta na prvome im je mjestu. Iako sam se zbog komplikacija nakon operacije morala vratiti, ovdje se osjećam gotovo kao kod kuće. Počevši od liječnika preko sestara do čistačica, svi su toliko brižni, a nama pacijentima to mnogo znači - kaže Krivanek, zaželjevši liječnicima veće plaće jer su to svojim radom, smatra, itekako zaslužili.

USKORO rješENJE problemA prostora

- U sljedećem vremenskom razdoblju do desete obljetnice potrudit ćemo se pronaći adekvatnije prostore nego ove u kojima se trenutačno Odjel nalazi. Ondje su smješteni visokorizični bolesnici i provodi se visokospecijalizirana terapija. Nadamo se da ćemo u okviru pet mjeseci omogućiti još bolje standarde liječenja, a sretni smo što imamo takav tim i takve ljude - rekao je dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, dodajući da će se organizirati i stručni skup koji će pokazati da je riječ o visokospecijaliziranim ljudima koji mogu rješavati patologiju u našoj sredini. Također i pokazati da je KBC Osijek bitan čimbenik u zdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.

stručnjaci

VEĆINA LIJEČNIKA EDUKACIJU JE STEKLA U ZAGREBU

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike