Regija
3. SAJAM VINA I KULENA

Ivan Bucić kulenar šampion, PP Orahovica dvostruko najbolji proizvođač vina
Objavljeno 25. lipnja, 2017.

ORAHOVICA

U organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Virovitica, a u sklopu manifestacije Otvaranje turističke sezone u Orahovici, na orahovačkom jezeru održan je 3. Sajam vina i kulena.

28 uzoraka

Sajam je otvorila orahovačka gradonačelnica Ana-Marija Petin, zahvalivši svim sudionicima i čestitavši najuspješnijim vinarima i kulenarima. Na natjecanje za najbolji kulen, treću orahovačku Kulenijadu, pristiglo je 28 uzoraka kulena, proizvođača iz cijele Slavonije:

- Uzorci su pristigli doslovno iz cijele Slavonije i više smo nego zadovoljni onim što smo kušali. Stručno povjerenstvo radilo je u sastavu: moja malenkost Vlado Pleša kao predsjednik te članovi Tomo Trstenjak iz Osijeka i Antun Andelfniger iz Orahovice, a na kraju smo dodijelili deset zlatnih medalja, osam srebrnih, pet brončanih i pet priznanja. U ime povjerenstva i organizatora, hvala svima koji su se odazvali i bili dio naše orahovačke Kulenijade, koje se pokazala jednom od najkvalitetnijih u regiji – rekao je predsjednik stručnog povjerenstva za ocjenjivanje kulena, Orahovčanin Vlado Pleša.

Šampion je na kraju s 87 osvojenih bodova Ivan Bucić iz Donje Pištane, inače osvajač niza medalja na svim hrvatskim kulenarskim natjecanja, dvostruki prvak i aktualni viceprvak Hrvatske. Vicešampion je Ivan Cinkuš iz Beljevine.

- Konkurencija u Orahovici ove je godine bila najjača do sada i presretan sam zbog pobjede. Na natjecanje sam donio dva kulena ovogodišnje, 2017., proizvodnje, s oba uzeo zlato i, eto, jedan je šampion. Hvala stručnom povjerenstvu na dobrim ocjenama, čestitam svim kolegama kulenarima koji su osvojili medalje, jer svaka osvojena medalja velika je stvar za svakog proizvođača. Siguran sam da će ovo naše domaće natjecanje postajati svake godine sve jače i brojnije – rekao je Ivan Bucić.

51 vino

Na vinskom natjecanju dostavljen je 51 uzorak i, prema ocjeni struke, kvaliteta je više nego dobra. Podijeljeno je 20 zlatnih, 19 srebrnih i 4 brončane medalje te 8 priznanja. Šampion sajma kod bijelih vina je Poljoprivredno poduzeće Orahovica sa Zelenim silvancem 2015. k. berbe, a isto poduzeće slavilo je i kod crnih vina s Frankovkom berbe 2015. Stručno povjerenstvo ocjenjivanja vina činili su enologija, dipl. ing. prehrambene tehnologije Ivana Nemet te članovi Blaženka Mozer, Nives Ostrički i Ivica Perak.

- Ono što je nam kao organizatorima i ocjenjivačima važno jest da svake godine ima sve viša uzoraka, a ove godine, kada se pogleda činjenica da je od 51 uzorka čak 20 zlata, to puno govori o kvaliteti vina i rada proizvođača. Nekako na ovaj sajam pokušavamo privući naše proizvođače, s područja Virovitičko-podravske županije sve ih je više, ali svakako od srca hvala i svima koji su nam došli iz drugih krajeva Slavonije i donijeli iznimno kvalitetna vina. Novost je ove godine što smo u ocjenjivanje uveli novu međunarodnu metodu - 100 bodova, koja se koristi i na Zavodu za vinarstvo, s kojom smo htjeli reći proizvođačima da su njihova vina ocjenjivana na razini državnih institucija i samim time i ocjenjivanje je značajnije i dobiva na vrijednosti. Što se tiče vina, moram reći da su proizvođači danas već jako dobro ovladali dijelom proizvodnje koji se odnosi na vinogradarstvo, berbu, a dijelom i na podrumarstvo, ali sada je važno upozoriti ih na iznimnu važnost čuvanja i njegovanja vina, što je najteži zadatak u cijeloj proizvodnji. Često se dogodi da ljudi proizvedu divna vina, a ne snađu se u tom očuvanju i njezi, pravilnom sumporenju i drugom. Moram svakako pohvaliti ova zlatom ocijenjena vina, to su uistinu izvrsno odrađena vina. Kao enolog PP Orahovica, koje je uzelo oba šampiona na ovome sajmu, moram reći da je meni pobjeda u Orahovici uvijek posebno važna, jer u svom gradu biti najbolji nosi posebnu težinu. Moram svakako reći da je bijelih vina danas puno više, pitkija su i bolja, a crnih je sve manje - rekla je Ivana Nemet.

Vladimir GRGURIĆ
Edukativna natjecanja

“Svakako treba reći da su ovakva natjecanja jako važna proizvođačima, jer ovdje dobiju potrebne savjete i mišljenja, a jako je važno da su prisutna velika poduzeća poput našeg jer mali proizvođači onda imaju priliku vidjeti gdje se nalaze u odnosu prema velikima i što moraju popraviti u svojoj proizvodnji. U svakom slučaju, moram pohvaliti hrabrost svih vinara, koji se nisu bojali doći i donijeti svoja vina na ocjenjivanje, svaka nagrada ima svoj sjaj i svako je nagrađeno vino posebno i zato volim reći proizvođačima - ponosite se svakom nagradom jer imate na što biti ponosni”, zaključila je Ivana Nemet.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike