Regija
VANDALIZAM U SLATINI

Barikadama zapriječen ulaz u Gradsku upravu
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

SLATINA

Olujno nevrijeme u petak je opasno zaprijetilo Slatini, ali grad je ostao pošteđen uništenog drveća i nereda koji takvo nevrijeme obično ostavlja. Ali zato u noći između subote i nedjelje središte Slatine nije bilo pošteđeno od divljanja neodgovornih i najvjerojatnije alkoholiziranih ljubitelja noćnih izlazaka.

Stradao je Park 136. slatinske brigade. Jedan prometni znak izvađen je iz zemlje i ostavljen pokraj mjesta na kome je stajao, drugi je također izvađen i prenesen na drugo mjesto. Polomljen je ukrasni hibiskus uz stazu prema crkvi sv. Josipa, a negdje su prikupljene i u park donesene prometne oznake Hrvatskih cesta. Pokidano cvijeće i izvrnute kante za smeće najmanja su šteta, a vrhunac noćnog “provoda” je barikada ispred širokog stubišta kod ulaza u zgradu Gradske uprave, načinjena od štandova i kontejnera za smeće.

Stjepan Radočaj, voditelj službe za čistoću komunalnog poduzeća Slatina kom, koji je prvi zamijetio počinjeni nered, bio je zapanjen zatečenim prizorom. Kaže da se teški štandovi inače prevoze pomoću viličara, a za ručni prijenos jednoga potrebno je bar šest ljudi. To znači da je noćna “akcija” bila organizirana, da je u njoj sudjelovalo više osoba i da je vremenski potrajala. Netko je to valjda trebao zamijetiti.

Mora se priznati da je ideja o blokadi ulaza u Gradsku upravu originalna i možda predstavlja poruku novom gradonačelniku. Ipak, ona je zakaanjela, jer demokratski izbori su prošli i imamo gradsku vlast kakvu smo sami izabrali. Ako je to samo revolt na stanje u društvu i materijalni položaj pojedinaca i obitelji, nije opravdan, jer uništavanjem zajedničke imovine i devastiranjem najljepšeg dijela grada stanje se doista neće promijeniti. A možda je to i svojevrsna “čestitka” za Dan državnosti onih koji se tome blagdanu baš i ne raduju, kalkuliraju gradski kuloari prepričavajući neviđene scene.

Osim toga, onima koji se tako ponašaju i nije tako loše. Opijaju se, a to znači da imaju novca za takve alkoholizirane provode. Gradske vlasti omogućile su im da pojedine vrste ugostiteljskih objekata rade do ranih jutarnjih sati, a sve pod izlikom razvijanja obrtništva i poduzetništva. Pa kad je već tako, zašto ne bi bili u njima do “fajronta”, a onda se još malo zabavili bučnim prevrtanjem kanti za otpatke, lomljenjem grana i stabala, ili uništavanjem svega što se može uništiti. Njima nije važno što je to ispred crkve i pokraj Svete obitelji. Njima, zapravo, ništa nije važno. A onda se postavlja pitanje gdje su roditelji, kako odgajamo mladež, što smo učinili za njihovo slobodno vrijeme i tko je kriv za takvo ponašanje. Nažalost, najčešće pitanja bez odgovora, jer bilo je i do sada upozorenja građana, ali uvijek je kriv netko drugi, ogorčeni su građani.

Petar ŽARKOVIĆ
TRAŽE POMOĆ POLICIJE

“Iskreno mi je žao što se dogodio još jedan vandalizam u gradu, i to baš na Dan državnosti. Nakon što smo bili na misi za domovinu i položili vijence za branitelje koji su dali svoje živote za lijepu našu Hrvatsku, moram reći da mi je doista žao zbog takvog postupka neodgovornih. Mislim da taj vandalizam koji se zapravo kontinuirano javlja ne samo u Slatini, nego i u mnogim drugim gradovima i mjestima, treba prije svega osuditi, a onda ga pokušati na neki način prevenirati. Pokušat ćemo u suradnji s policijom i svima koji na to mogu utjecati da se on zaustavi i da načinimo ovaj grad dostojanstvenim, posebice u dane kad je to doista važno, kao što je ovaj. Ne mislim da je iza ovoga nekakav politički motiv”, rekao je u izjavi za Glas Slavonije gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

obijest

ILI SKRIVENA PORUKA?

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike