Zdravlje
TIJEKOM LJETNIH MJESECI

Praćenje kakvoće vode za kupanje
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Većina građana tijekom vrućih ljetnih mjeseci najradije provodi slobodno vrijeme na omiljenim mjestima za kupanje (obala Drave i Dunava, bajeri, akumulacije, jezera). Zdravstveno ispravna voda za kupanje jedan je od prioriteta u sprječavanju bolesti koje se prenose vodom. Kako bi se pravovremeno predvidio rizik od obolijevanja, uvedena je praksa monitoringa mikrobiološke kakvoće vode za kupanje na prisutnost indikatorskih bakterija.

Kod prirodnih kupališta indikatorske bakterije su Escherichia coli i crijevni enterokoki. Escherichia coli normalni je stanovnik probavnog trakta toplokrvnih životinja, ali prisutnost nekih sojeva ovih bakterija u većoj količini može izazvati pojavu bolesti (najčešće probavne smetnje, infekcije). Escherichia coli može biti akumulirana u obalnom pijesku iz kojeg ispiranjem valovima ili oborinama može dospjeti u vodu za kupanje. Crijevni enterokok ima još veću vjerojatnost opstanka i karakterizira ga velika otpornost.

Tuševi

Važno je naglasiti da uz vodu za kupanje i pijesak na plaži, rizični faktor za zdravlje kupača mogu biti i tuševi, ako su primjerice priključeni na plitke bunare. Naravno, gutanje kontaminirane vode također može biti uzrok probavnih smetnji.

Broj i vrsta indikatorskih bakterija može varirati zavisno od vremenskih uvjeta, opterećenja vode za kupanje otpadnim vodama, kontaminacije okolnog tla.

Stručni suradnici Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije prate kakvoću površinske vode koja se koristi za kupanje na području Osječko-baranjske županije u skladu s Uredbom o kakvoći vode za kupanje (NN 51/2014) premda ta mjesta nisu službeno proglašena kupalištima. Uredbom su propisani standardi kakvoće vode za kupanje na površinskim vodama te se na temelju graničnih vrijednosti mikrobioloških pokazatelja i drugih značajki vode za kupanje rezultati pojedinačnih ispitivanja ocjenjuju kao izvrsni, dobri ili nezadovoljavajući. Na temelju godišnje (na kraju sezone) i konačne ocjene (po završetku sezone i tri prethodne sezone kupanja), voda za kupanje razvrstava se kao izvrsna, dobra, zadovoljavajuća i nezadovoljavajuća.

Dva puta mjesečno

U svibnju Zavod obavlja predsezonsko ispitivanje vode, a tijekom sezone kupanja (od lipanja do rujna) uzorkovanje i ispitivanje kakvoće vode vrši se dva puta mjesečno.

Ispitivanje se sastoji od:

1. uzorkovanja i terenskog pregleda: utvrđuje se eventualna prisutnost cijanobakterija ili drugog vidljivog onečišćenja, mjeri se temperatura zraka i vode, bilježe meteorološki uvjeti

2. mikrobiološke analize na parametre Escherichia coli i crijevni enterokok po propisanim akreditiranim metodama.

Grad Osijek podržava monitoring na 5 lokacija (Drava Copacabana, Drava Donji grad, Drava Pampas, Bajer Jug II i Našički bajer), Općina Bizovac za Bizovački bajer, a rezultati pojedinačne ocjene kakvoće vode objavljuju se na internetskoj stranici Zavoda (www.zzjzosijek.hr). Kako u cilju smanjenja zdravstvenog rizika kupača, tako i za očuvanje i zaštitu okoliša prijeko je potrebno sustavno praćenje kakvoće vode za kupanje.

Služba za zdravstvenu ekologiju, ZZJZ Osijek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike