Zdravlje
KOKOSOVO ULJE

Štetno kao maslac
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Kokosovo ulje štetno je kao goveđi loj i maslac, tvrde američki znanstvenici. To ulje sadrži zasićene masne kiseline koje mogu podići razinu "lošeg kolesterola", stoji u smjernicama Američke udruge za srce. Kokosovo ulje obično se prodaje pod oznakom zdrave namirnice i neki tvrde da su njegove masti bolje od ostalih zasićenih masnih kiselina. AHA, međutim, tvrdi da za to nema znanstvenih dokaza, piše u petak BBC. Životinjske masti ili loj obično se smatraju štetnima za zdravlje, dok se biljna ulja, poput maslinova i suncokretova, drže boljim opcijama. Teorija se temelji na tome koliko sadrže određene vrste masnoće, zasićenih masnih kiselina. Konzumacija hrane bogate zasićenim masnim kiselinama može povisiti razinu "lošeg ili LDL kolesterola" u krvi, što može dovesti do začepljavanja žila i povećati rizik moždanog i srčanog udara.

Prema AHA-i, 82 posto masti u kokosu čine zasićene masne kiseline. Hina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike