Zdravlje
STUDIJA

Imate srčanu aritmiju?
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Njemački znanstvenici doveli su u izravnu vezu poremećaje srčanog ritma, poznatije kao aritmija, preskakanje srca, ili palpitacije - s konzumacijom alkohola.

Istraživanje znanstvenika s muenchenskoga sveučilišnog medicinskog centra objavljeni su u časopisu European Heart Journal. Riječ je o prvoj većoj studiji o pojavi srčanih aritmija neposredno nakon konzumiranja alkoholnog pića.

U ranijim, manje opsežnim istraživanjima, znanstvenici su povezivali teški alkoholizam s kraćim razdobljima palpitacija, ili u rjeđim slučajevima fibrilacije atrija, a oboje se javljalo kod osoba koje u anamnezi nisu imale srčanih problema.

Takva je pojava u medicini poznata kao sindrom prazničnog srca. Riječ je o poremećaju srčanog ritma koji se javlja kod zdravih ljudi kao posljedica konzumacije alkohola, odnosno nedovoljnog unosa tekućine (dehidracije), i stresa. Ime je dobila po tome što se najčešće javlja u vrijeme blagdana i vikendom.

Muenchenski su znanstvenici 2015. testirali oko 3000 dobrovoljaca tijekom 16 dana trajanja tradicionalnog Oktoberfesta koji svake godine posjeti oko šest milijuna posjetitelja, a popije se oko sedam milijuna litara piva.

Grupa dobrovoljaca, prosječne dobi 35 godina, dobila je elektrokardiograme putem aplikacije na smartphoneima te alkotest.

Ustanovljeno je da je trideset posto ispitanika nakon konzumiranja piva dobilo srčanu artimiju, a 26 posto sinusne tahikardije, odnosno više od 100 otkucaja u minuti. Za usporedbu, ranija studija pokazala je da između jedan i četiri posto opće populacije pati od povremenih aritmija.

"Što su više piva konzumirali, neki su ispitanici imali više palpitacija", rekao je voditelj studije dr. Moritz Sinner. "U nekim smo slučajevima evidentirali i atrijsku fibrilaciju. Ovakvo stanje s vremenom može dovesti do srčanog udara ili do srčane insuficijencije, ili zatajenja srca."

Prosječna količina konzumiranog alkohola bila je 0,85 g/kg, a kod nekih je osoba izmjereno i do 0,3 promila alkohola u krvi, što je najviša dopuštena količina.

"Sve preko te količine može rezultirati trovanjem alkoholom", kazao je Sinner, dodavši da to ovisi o konstituciji pojedinca. Hina

Riječ je o prvoj većoj studiji o pojavi srčanih aritmija neposredno nakon konzumiranja alkoholnog pića

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa