Crna kronika
NOVA NESREĆA NA KUPANJU

Tinejdžer skočio u Savu i teško stradao
Objavljeno 25. lipnja, 2017.

ŽUPANJA

Dvije mlade osobe teško su stradale na kupanju u samo 20 dana ovog mjeseca u Slavoniji. Prvo je početkom lipnja, skočivši u akumulacijsko jezero Koritnjak, samo kilometar od Bučja Gorjanskog nedaleko od Đakova, stradao 29-godišnjak iz Potnjana. U petak je pri skoku u Savu u Županji teško ozlijeđen 16-godišnji Županjac.

“Jučer je pri skoku u Savu teško nastradao naš ulazni junior i donedavni kapetan pionira ... operiran je u KBC-u Osijek, gdje je operacija trajala do dugo u noć. Radi se o teškim ozljedama kralježnice. Naše molitve i misli su s … i njegovom obitelji. RNKS je uz tebe, drži se!” objavili su u subotu na svojoj facebook-stranici članovi lokalnog nogometnog kluba RNK Sladorana Županja.

Prema dostupnim informacijama, tinejdžer je nakon skoka na glavu ostao bez svijesti. Prijatelji su ga izvukli na obalu, a kolima Hitne pomoći odmah je prevezen u osječku bolnicu.

Dvadesetdevetogodišnjak koji je stradao početkom lipnja također je teško ozlijedio kralježnicu, odnosno peti kralježak, a neslužbeno se doznaje da je sličnu ozljedu zadobio i 16-godišnjak.

Iz policije ponovno upozoravaju građane da budu oprezni na kupanju te da budu svjesni da takva vrsta osvježenja često skriva brojne opasnosti.

- Ponajprije je riječ o utapanju, ali vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu. Najopasnija su područja rijeke, jezera, potoci, pa tek onda more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, često imaju virove i usjeke, a nerijetko mijenjaju svoj tok. Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice su također veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzork je precjenjivanje vlastitih mogućnosti – upozoravaju iz MUP-a.

Uz navedeno iz policije dodaju da, ako već netko skače u vodu, to učini skokom na noge. Uz to savjetuje se i da se ne pliva najmanje sat vremena nakon obroka jer ulaskom u vodu nakon što se pojede obrok ili sendvič može doći do gušenja zbog pritiska želuca. Velika opasnost je i alkohol, koji je jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja, kako kod mladih, tako i odraslih osoba, i svakako ga treba izbjegavati...

Sandra LACIĆ
MUŠKARAC NESTAO U DRAVI, DVIJE ŽENE SE UTOPILE U MORU

Još uvijek je u tijeku potraga za 42-godišnjakom koji je u četvrtak oko 16.40 sati nestao tijekom kupanja u Dravi, u predjelu Rusinovec, kod Podravskih Sesveta. Muškarac je na udaljenosti od oko tri metra od obale te na dubini od oko 1,5 metara potonuo i više ga prisutni kupači nisu uočili. Policija, članovi HGSS Stanice Koprivnica i Orahovica te lokalni ribiči s čamcima su se uključili u potragu za nestalim 42-godišnjakom. U subotu su se utopile dvije žene, u dobi od 60 i 83 godine, u Zadru i Pakoštanima.

Možda ste propustili...

POLICIJA BIH, HRVATSKE I EUROPOL

Velika akcija protiv krijumčara ilegalaca

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike