Mozaik
30. BONAVITA U TRNAVI

Šampion traminac izborna berba bobica 2015. Iločkih podruma
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

Bio je to i ove godine višednevni praznik vinara, vinogradara i podrumara Slavonije i Baranje, ali i druženja, dobre glazbe. U vinorodnoj Trnavi poteklih je dana održana 30. Bonavita, turističko-gospodarska manifestacija, a koja je ujedno I. dio programa 51. Đakovačkih vezova. U subotu je ta manfiestacija imala svoj vrhunac, središnji dio programa, kada su proglašeni dobitnici 30. Bonavite. Njen šampion je, ocijenila je još 20. lipnja komisija pod vodstvom enologinje Blaženke Mandarić, traminac izborna berba bobica iz 2015. Iločkih podruma d.d. Šampion graševine je graševina ledena berba iz 2015. Kutjeva d.d., šampion crnih vina je cabarnet sauvignon iz 2015. vinarije Apostol iz Trnave, dok je šampion suhih mirnih vina sauvignon iz 2016. vinarije Iuris iz Erduta. Dva velika zlata pripala su graševini izborna berba iz 2015. Vinarije Svijetli dvori iz Karanca, te graševini ledena berba iz 2015. vinarije Perak d.o.o. iz Kutjeva. U odličnoja tmosferi središnji subotnji program počeo je u prvim popodnevnim satima natjecanjem u teklićkom jahanju u ženskoj i muškoj kategoriji te vožnjom zaprežnih kola. Navečer su 30. Bonavitu otvorili načelnica Trnave Irena Mikić Brezina i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić. Glavne nagrade uručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, dok su ostala priznanja dodijelili načelnica Mikić Brezina i gradonačelnik Mandarić.

- Prva Bonavita održana je još 1988. Prve dvije godine na ocjenjivanje je pristiglo 49 uzoraka vina privatnih vinara, a ove godine njih 135, s tim da je bilo godina i s više od 150 uzoraka. Sve to govori o rastu Bonavite kroz godine, a koja je od prije 15 godina i dio Vezova - rekla je Irena Mikić Brezina. - Drago mi je da Bonavita već 30 godina uspješno okuplja vinare i vinogradare. Slavonija i Baranja imaju idealnu poziciju za vinovu lozu i proizvodnju vrhunskih vina. Upravo to treba poticati i ubuduće, jer je enologija dio bogatog turističkog potencijala naše županije. Samo zaokruženom pričom koja će gostima ponuditi gastro i enoužitak te smještaj i dodatne sadržaje, možemo očekivati kvalitetniji turistički napredak. Manifestacije poput ove pridonose vidljivosti naše vinske i vinogradarske ponude, na nama je da ju upotpunimo i drugim turističkim sadržajima - rekao je župan Anušić, dok je gradonačelnik Mandarić naglasio kako je Bonavita kruna ovdašnje vinogradarske tradicije te da Vezovima daje širinu.

– Na toj širini smotre i njenim priredbama i izvan grada inzistirat ćemo i dalje - rekao je Mandarić. Tijekom večeri srca Trnavčana i gostiju razgalio je Zvonko Bogdan. U programu Bonavite nastupili su KUD-ovi Vesela Šokadija Lapovci, Kondrićani Kondrić i Braća Banas Josipovac Punitovački, MPS Bećarine iz Đakova i Brđani iz Klokočevika, kao i TS Kolege. Cijelo vrijeme mogla su se kušati ocijenjena i nagrađena vina Slavonije i Baranje, a ona će, kataloški obrađena, biti izložena na Đakovačkim vezovima, u velikom vezovskom šatoru. S.Župan

Matej i Katarina najbolji nategači

I 30. Bonavitu pratilo je tradicionalno natjecanje nategača vina koje joj je vjerni pratitelj od samih početaka. Dužinu svoga 'cuga' okušalo je 15-ak natjecatelja. Među muškarcima pobjednik je Matej Svilanović, a među ženama Katarina Belir, oboje iz Trnave, kolijevke nategača vina.

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike