Kultura
HRVATSKA FLAUTISTIČKA AKADEMIJA U KARLOVCU OD 2. DO 9. SRPNJA

Prva flauta Bečke filharmonije podučavat će flautiste u Karlovcu!
Objavljeno 26. lipnja, 2017.

U organizaciji Petar Ćurić agencije i Gradskog kazališta Zorin dom, četvrtu godinu zaredom Karlovac će postati prava mala svjetska flautistička meka, a u sklopu događanja posvećenih proslavi Dana grada doslovce će ga 'okupirati' brojni flautisti i flautistice iz zemlje i svijeta te njihovi uzori – neki od ponajboljih flautista i flautističkih autoriteta na kugli zemaljskoj! Hrvatska flautistička akademija u Karlovcu se održava tradicionalno prvi tjedan u srpnju.

Peter-Lukas Graf jedan je od ponajboljih švicarskih flautista svih vremena, a bio je i učitelj Emmanuela Pahuda (prve flaute Berlinske filharmonije). Talijan Michele Gori virtuoz je džez-flaute i jedan od pionira električne flaute u Europi! Francuz Philipe Allain-Dupre stručnjak je za ranu glazbu, izučavatelj povijesnih glazbala i profesor na Konzervatoriju u Bruxellesu, dok je Pierre-Yves Artaud majstor suvremenog i klasičnog repertoara, bivši profesor na Pariškom konzervatoriju te programski savjetnik Hrvatske flautističke akademije na kojoj aktivno sudjeluje od njezinih početaka.

- Međunarodno je ovaj događaj poznatiji kao 'Croatia Flute Academy', a u posljednje četiri godine Petru je uspjelo što nikada nikomu nije – ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji! A to je da flautisti svih godišta i tehničkih razina mogu na jednome mjestu pohađati radionice iz široke lepeze glazbenih stilova, od klasike i suvremenog repertoara, rane glazbe, baroka i renesanse, do jazz-flaute, električne flaute i etna - kaže Pierre-Yves Artaud, doajen svjetske flautističke scene.

I doista, dolazak Dietera Fluryja, dugogodišnje prve flaute Bečke filharmonije te ujedno generalnog direktora orkestra od 2005. do 2014. na ovaj seminar u Hrvatsku, mnogo govori o uspjehu Hrvatske flautističke akademije.

Jer, ako znamo da će ovo zapravo biti prvi, povijesni dolazak Herr Fluryja na naš geografski prostor u funkciji predavača (Flury nije nikada predavao na prostorima bivše Jugoslavije!) - utoliko je slast uspjeha veća. N.Vek.

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike