Regija
PRIPRAVA ZA BISKUPIJSKI EUHARISTIJSKI KONGRES

U Slatini dekanatska postaja na blagdan Presvetog srca Isusova
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

SLATINA
Petak, 23. lipnja, za katoličke vjernike, za slatinsku Župu sv. Josipa, ali i za cijeli grad, bio je višestruko značajan. Nakon više od 60 godina, Župa sv. Josipa bila je domaćin euharistijske postaje Slatinskog dekanata, obilježen je blagdan Presvetog srca Isusova, a bio je to i zavjetni dan grada Slatine.
Stari zapisi u crkvenim knjigama kažu da je blagdan Srca Isusova zavjetni dan za grad Slatinu, jer toga dana 1918. godine 219 slatinskih obitelji zavjetovalo se Srcu Isusovu na vjernost i pobožnost, i stavilo se pod njegovu zaštitu. Podsjećajući da je to vrijeme završetka 1. svjetskog rata, župnik Dragan Hrgić kaže da se u to vrijeme osnivaju udruge Srca Isusova, koje su promicale ljubav i djela milosrđa prema potrebitima te iskrenu ljubav prema domovini, a pomagali su također u izgradnji nove slatinske crkve.
– To je vrijeme kada se održavaju velike procesije i kada se na izvanjski način želi iskazati što se u srcu nosi, kaže župnik Hrgić. Tako je blagdan Presvetog srca Isusova postao zavjetni dan za grad Slatinu, a nakon gašenja udruga, njihov rad 1937. godine dolaskom u Slatinu nastavlja autohtona hrvatska redovnička zajednica sestara Presvetog Srca Isusova.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata, iz obližnjega Slatinskog Drenovca, gdje je među mnogima ubijen i slatinski župnik Julije Bürger, spašen je stari kip Srca Isusova i pohranjen u Slatini. U župnoj crkvi sv. Josipa čuva se do danas i svake godine kip se nosi u zavjetnoj procesiji o blagdanu Presvetoga srca Isusova, ali i na komemoraciji za više od 500 hrvatskih žrtava koje su na temelju smrtnih presuda partizansko-komunističkih prijekih sudova pogubljene u Slatinskom Drenovcu.
Župa sv. Josipa bila je i domaćin euharistijske postaje Slatinskog dekanata kao priprave za biskupijski euharistijski kongres, koji će biti održan u Požegi 24. rujna. Večer uoči blagdana, od 19 sati do ponoći, na euharistijskom klanjanju i bdijenju izmjenjivali su se vjernici sa svojim župnicima iz okolnih župa Nova Bukovica, Sladojevci, Voćin, Podravska Moslavina, Sopje i slatinske župe bl. Ivana Merza i sv. Josipa.
Jučerašnje svečano euharistijsko slavlje i program dekanatske postaje, u očekivanju velikog broja vjernika, planirani su na vanjskom oltaru pokraj crkve sv. Josipa. Za tu jedinstvenu prigodu pripremljen je prelijepo uređen natkriveni oltarni prostor sa cvijećem i svim obilježjima blagdana Presvetog srca Isusova. Upravo u vrijeme kad je u 17 sati trebao početi prigodni program i pjevana krunica Srcu Isusovom, crni oblaci, olujni vjetar i krupne kapi kiše najavili su veliko nevrijeme pa je cijeli program, zajedno sa svečanom euharistijom, održan u crkvi. Misno slavlje predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević u koncelebraciji sa svećenicima Slatinskog dekanata.
U svojoj propovijedi biskup je ustvrdio da u Hrvatskoj na svim razinama, od političke pa dalje, jedni o drugima sudimo polazeći s nekih stanovišta koja završe u prezirima, svađama, podjelama i nemoćima. Kad bismo jedni o drugima sudili s Božjeg polazišta ljubavi, znali bismo tko smo i bili bismo veliki. – Kad u politici ne bismo zbog nekih drugih kriterija jedni druge stranački prezirali i uvodili podjele i sukobe na javnu razinu života, nego jedni druge gledali koliko su veliki u ljubavi Božjoj i jedni drugima iskazivali poštovanje ljubavlju, politika bi bila pobjedničko djelovanje. Kad u gospodarstvu profit sebični postane kriterij djelovanja, nema dostojanstva čovjekova, jer dostojanstvo čovjekovo ovisi o tome koliko ima solidarnosti, plemenitosti i ljubavi, rekao je biskup Škvorčević.  
Do završetka mise nevrijeme se smirilo pa je nekoliko tisuća okupljenih vjernika iz župa Slatinskog dekanata u svečanoj Tijelovskoj procesiji krenulo slatinskim ulicama braće Radić i Josipa Jurja Strossmayera prema obližnjoj župnoj crkvi bl. Ivana Merza. Osim biskupa Škvorčevića s Presvetim Oltarskim Sakramentom i župnika u Slatinskom dekanatu, u procesiji bili su ministranti, pjevači, čitači, kulturno-umjetnička društva, limena glazba, vatrogasci i druge udruge, sportaši te predstavnici javnog života i drugi vjernici. Sudionici procesije svjedočili su izlozima i prozorima privatnih kuća ukrašenim cvijećem, upaljenim svijećama, hrvatskim zastavama te slikama, kipovima i simbolima Presvetog srca Isusova. Kongres je završen biskupskim blagoslovom u crkvi bl. Ivana Merza.Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike