Svijet
PRESELJENJE IZ LONDONA

Lokacija agencije za lijekove birat će se kao na Euroviziji
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

Čelnici 27 država članica EU-a (Velika Britanija nije sudjelovala) dogovorili su se o kriterijima za odlučivanje o novim sjedištima Europske agencije za lijekove i Europske banke, koje trenutno imaju sjedište u Londonu. Kao rezultat toga nova mjesta dviju agencija EU-a, nakon što Britanija iziđe iz članstva, bit će izabrana u četiri koraka. Države članice mogu predložiti svoje gradove kandidate do 31. srpnja, a u rujnu će Europska komisija procijeniti sve ponude.

Za novo sjedište agencija za lijekove zainteresirana je i Hrvatska. Znatan broj zemalja već je podnio kandidature, posebice za Europsku agenciju za lijekove. Nekoliko zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, natječe se za obje. Odluka će biti donesena nakon tri kruga glasovanja - kao i na Euroviziji! Dužnosnici su istaknuli da je taj sustav već korišten za Agenciju Europske unije za obuku za provedbu zakona.

“To je vrsta eurovizijskog natjecanja za najbolju pjesmu, a mi smo ga osvojili dva puta”, komentirao je austrijski premijer Christian Kern nakon što je izjavio kako se njegova zemlja bori da postane novi dom Europske agencije za lijekove.

U prvom krugu svaka će zemlja imati šest glasova. One će dati tri glasa kandidatima koje preferiraju - prvome tri boda, dva boda ići će drugoj opciji i jedan bod trećem izboru. Ako ni jedan kandidat ne dobije tri boda od većine država članica (14), samo tri kandidata s najvećim brojem glasova prenijet će se u drugi krug. U drugom krugu država članica imat će samo jedan glas. Ako ni jedna ponuda nije podržana većinom, dvije ponude koje primaju najveći broj glasova idu u treći krug. U trećem krugu države članice imat će jedan glas. Kandidat s najvećim brojem glasova bit će domaćin agencije. Hrvatska je zainteresirana da postane budući dom Europske agencije za lijekove, ali realno ima vrlo male šanse. V.T.

Najčitanije iz rubrike