Regija
ZAVRŠENI UPISI U BARANJI

Sve manji broj prvašića
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

BELI MANASTIR

Završeni su upisi u prve razrede baranjskih osnovnih škola, a rezultati su, gledajući po broju upisanih, prilično zabrinjavajući. Nisu, doduše, neočekivani, jer već duže traje priča o odlascima mladih obitelji iz regije između Dunava, Drave i Mađarske.

Egzodus obitelji

Upravo egzodus stanovništva jedan je od jačih razloga zbog kojega je prvašića iz godine u godinu manje. Još u ožujku, kada je po školama organiziran predupis, predvidjeli smo znatno manji broj novoupisanih. Zbog tko zna kojih razloga, najveći manjak u odnosu prema prošloj školskoj godini bilježi OŠ Dr. Franje Tuđmana, u koju su se upisala samo 44 prvašića, što je čak 33 manje nego 2016. godine.

- Razlog tako malog broja upisanih u prve razrede sigurno su odlasci iz Belog Manastira, u prvom redu mladih obitelji. Poznato je da mnogo toga ovisi i o cijelim generacijama, ali iseljavanje je, čini se, u ovom trenutku najveći problem - kaže ravnatelj škole Damir Mendler, naglašavajući kako škola tu, nažalost, ne može ništa učiniti. I druga škola na području jedinog baranjskog grada, ona u prigradskom naselju Šećerana, bilježi manji broj prvašića nego prošle godine.

- U rujnu će prvi put u školske klupe sjesti 28 prvašića, što je 18 manje nego prošle godine - kaže ravnatelj OŠ Šećerana, Drago Mavrin, naglašavajući kako će ih u matičnu školu u Šećerani krenuti 14, a ostatak je raspodijeljen po područnim odjelima. I on tvrdi kako je broj prvašića manji nego prošle godine zbog nekoliko razloga, među kojima su najveći nedostatak mladih obitelji i iseljavanje.

U Branjini - ni jedan

Devet prvašića manje (32) nego lani krenut će u OŠ Bilje, a manje će ih biti i u OŠ Draž, u koju će krenuti 12 novih učenika. Od ukupnog broja pet ih je upisano u matičnu školu u Dražu, četvero u PŠ Topolje, dvoje u Batini, a samo jedan u Duboševici. Kako je istaknula pedagoginja Žužana Simić, na popisu ima još potencijalnih prvašića, ali se njihovi roditelji nisu javili na predupis, jer su - u inozemstvu.

Što se OŠ Čeminac tiče, prvašića će biti pet više, s tim što će ih u matičnoj školi, u Čemincu, biti 15 (prošle godine bilo ih je pet), a u Kozarcu pet (lani deset). Četiri prvašića više nego prošle godine, kaže ravnateljica Jadranka Sabljak, trebalo bi sjesti u školske klupe OŠ Popovac, ali u Područnoj školi Branjina neće biti ni jednog.

Ukupno je upisano 17 učenika, od čega će ih u matičnu školu krenuti 12, a prvi put u školu krenut će pet malih Kneževčana.

Ivica GETTO
U Karancu osam prvašića više

Premda najavljeno, povećanje broja polaznika prvih razreda u OŠ Darda ipak se nije dogodilo. U školu su, sukladno s predupisima, u rujnu trebals poći 72 učenika, ali se upisalo njih 63, dvoje manje nego prošle godine. Kako ističe ravnatelj Janoš Boni, čak je deset potencijalnih prvašića s odgodom, što znači da će u školu krenuti tek iduće godine. OŠ Kneževi Vinogradi bilježi blagi porast broja prvašića. Upisala su ih se 33, od kojih osam u PŠ Grabovac i šest u Karancu, u kojem je prošle godine bio samo jedan učenik. Nismo uspjeli saznati podatke iz osnovnih škola Jagodnjak i Zmajevac.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana