Regija
RODITELJI U STRAHU

Osmero se vrtićaraca zarazilo salmonelom
Objavljeno 24. lipnja, 2017.
Osmero mališana pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića

ĐAKOVO

Osmero mališana koji pohađaju Dječji vrtić Đakovo u Ulici Luke Botića zaraženo je salmonelom, zbog čega su neki završili i na bolničkom liječenju.

Pod kontrolom

Upozorili su nas na to pojedini roditelji, a informaciju nam je jučer potvrdio epidemiolog, dr. Tomislav Dijanić iz Službe za epidemiologiju đakovačke ispostave Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

- Salmonela je potvrđena i pod kontrolom je. Mame se boje, što je normalno. Pojavila se u jednoj vrtićkoj skupini u kojoj je 30 djece. To se dogodilo na kraju prošlog mjeseca, a od onda je situacija stalna, nema promjena. Radili smo obradu te vrtićke skupine, dalje nema nigdje ništa. Radili smo tada obradu, a do danas su se već neka djeca i negativizirala. Obavljale su se kontrolne stolice i jedno dijete je već riješeno - kaže dr. Dijanić, potvrđujući nam kako se ukupno osmero djece zarazilo ovom bolešću.

- Ne treba praviti paniku, razgovarao sam s ravnateljicom, odgojiteljicama, s mamama i tatama, širenja nije bilo. Ponavljam, to se dogodilo u jednoj vrtićkoj skupini, a kako, ne znamo. Dobili smo dojavu da je dvoje djece zaraženo salmonelom, radio sam potom obradu i našao još petero, a potom još jedno dijete. Ukupno osmero - kaže dr. Dijanić. Na naš upit zna li u čemu se pojavila salmonela dr. Dijanić kaže kako je ljeto, velike vrućine, što pogoduje ovoj bolesti.

- Salmonela voli ljeto i vrućinu. To je bolest prljavih ruku i može se prenijeti kontaktom, a može se pojaviti u termički slabije obrađenoj hrani gdje preživi. U ovom slučaju nije riječ o velikom broju oboljele djece. Napominjem i kako slamonele nije bilo u drugim skupinama u tom istom vrtiću, a ni u ostalima - kaže liječnik.

Zaraza nije iz vrtićke hrane

Roditelji koji su nas upozorili na ovaj problem kažu kako im je odmah rečeno da dječica nisu bolest mogla pokupiti u vrtiću, nego su je, najvjerojatnije, donijela od kuće, zbog čega su morali na testiranja, i nije im jasno kako su svi roditelji negativni.

- Dakako da smo se uplašili. Rečeno nam je da ne pravimo paniku, ali je isto tako roditeljima rečeno da bi bilo najbolje da ne idemo na more ni na bazen - kaže majka koja se javila u našu redakciju.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Đakovo Ornela Koprčina kaže kako je informacija o pojavi salmonele točna te da se pojavila u srednjoj skupini u vrtiću u Botićevoj.

- Bila je sanitarna inspekcija, sve su pregledali, uzeli su uzorke hrane, svim djelatnicima uzorke i svi su negativni. Neko dijete je došlo zaraženo i zarazilo je ostalu djecu. To je inače bolest koja se ne dobiva samo preko mesa i jaja nego je to bolest i prljavih ruku. To su mala dječica, idu u WC, stave ruke na školjku, ako ih poslije ne operu, mogu se zaraziti. I moj sin je tako dobio prije desetak, petnaest godina, jedini u skupini je imao - kaže ravnateljica Koprčina. Dodaje i kako je nemoguće da je zaraza došla iz vrtićke hrane.

- Da je ona u pitanju, bilo bi to i u drugim vrtićima, mi kuhamo i za Dječji vrtić Nazaret, za Ćolnićevu školu. Nema je ni u našim drugim vrtićima. Roditelji su u panici, u vrtiću Vila je bilo dosta djece koja su preboljela kozice, imunitet im je oslabljen, pojavile su se viroze, ali to nije salmonela - tako je potvrdio i dr. Dijanić, kaže ravnateljica Koprčina.

Maja MUŠKIĆ
Sve analize su negativne

“Radio sam analizu hrane te analizu obrisaka i otisaka u vrtiću i sve je u pogledu salmonele negativno. Radili smo obradu kuhinje, svega ostalog i sve je negativno. Kako se salmonela pojavila jednostavno nemam odgovor. Da je u pitanju hrana, pojavila bi se salmonela i dalje”, kaže dr. Dijanić.

nepoznanica

NIJE UTVRĐENO ODAKLE SE POJAVILA

Možda ste propustili...

OBITELJ MATAJIĆ INOVATIVNA I USPJEŠNA

Tjestenina s bučom, konopljom, ciklom...

AKUMULACIJA OD 16 MILIJUNA KUNA

“Kešinci” protiv poplava

GLAZBENA ŠKOLA JOSIPA RUNJANINA

Svečanost za maturante - uručene su im diplome

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana