Novosti
MIMOHOD POLAZNIKA VOJNIH ŠKOLA U VUKOVARU

“Ponosna sam što svojim gradom
mogu koračati kao časnica HV-a”
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
Na svečanosti u Vukovaru, osim polaznika vojnih učilišta iz Hrvatske, sudjelovali su i polaznici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije

Polaznici vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman, njih 167, koji će u subotu biti svečano promovirani u Memorijalnom centru Domovinskog rata, prodefiliralo je u petak u svečanom mimohodu u Vukovaru, od crkve sv. Filipa i Jakova do Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, gdje je položen vijenac u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile. U mimohodu su bili i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman general-pukovnik Slavko Barić, vojni ordinarij Juraj Bogdan i drugi.

- Nakon pet godina se vraćamo u Vukovar da bi naši polaznici primili diplome, činove i priznanja. Smatramo da je to još jedan znak pažnje i zahvale Vukovaru i svima onima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, a važan je i osjećaj koji nosi svaki polaznik, jer je na ovom mjestu primio čin, diplomu, dobio nagrade i pohvale i u tom smislu hrvatsko vojno učilište i dalje će nastaviti veliku suradnju s Vukovarom. Bitno je naglasiti da će se prvi put dodijeliti i posebno priznanje Grada Vukovara i to najboljem polazniku zapovjedne stožerne škole koja nosi ime Blage Zadre - rekao je Slavko Barić.

Na svečanosti u Vukovaru, osim polaznika vojnih učilišta iz Hrvatske, sudjelovali su i polaznici iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije.

General-pukovnik Barić istaknuo je i da je u tijeku upis nove generacije studenata, a za 110 slobodnih mjesta stiglo je 860 prijava.

- Mi nemamo problema u privlačenju kandidata za školovanje. Mislim kako je to još uvijek veliki izazov za mlade ljude, a mnogo je zainteresiranih za vojne pilote, tako da ćemo prvi put upisati više od deset kandidata za pilota u jednoj godini. Ove godine provest ćemo i natječaj za upis mornara, jer sljedeće akademske godine krećemo s mornaričkom akademijom, stoga vjerujemo da će se mladi ljudi naći u ovom pozivu - rekao je Barić.

Među 167 sudionika mimohoda bila je i Silvija Palac iz Vukovara, koja je u Oružanim snagama tri godine i upravo je završila temeljnu časničku izobrazbu u trajanju od deset mjeseci. Ponosna je, kaže, što će dobiti čin poručnice.

- Vukovar je moj rodni grad i mogu reći da mi je srce ispunjeno ponosom, srećom i ljubavlju što u ovom gradu posebnog pijeteta, u kojem sam 1991. godine izišla iz podruma kao prognanik, ne znajući gdje je moj otac i je li uopće živ, sada mogu koračati kao časnica - rekla je Palac.

Kod Hotela Dunav organizirana je izložba vojnoga naoružanja, a prema riječima bojnika Edouarda Mužnika (3. GOMBR, Vinkovci), cilj je bio da se građanima Vukovara pokaže s čim raspolaže Hrvatska vojska i na čemu se obučavaju. Svečana promocija održat će se u subotu, s početkom u 9.30 sati, u Memorijalnom centru Domovinskog rata, a nazočit će joj i predsjednica Republike i zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik HVU-a general-pukovnik Slavko Barić i drugi uzvanici. M.Kokaj

DODJELA ČASNIČKIH ČINOVA I NAGRADA

U povodu obilježavanja Dana državnosti i uspješnog završetka školovanja na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluke o dodjeli 107 prvih časničkih činova te nagradama za pripadnice i pripadnike Oružanih snaga. Od 107 prvih časničkih činova pripadnicima OS-a koji su uspješno završili Temeljnu časničku izobrazbu u Časničkoj školi "Andrija Matijaš Pauk“, 26 su ih dobile žene. Čin poručnika dobilo je 95 pripadnika, od kojih je 25 poručnica, a čin poručnika korvete dodijeljen je 12 pripadnika, od kojih je jedna poručnica korvete. Ručnim satom s posvetom vrhovne zapovjednice OS RH nagrađani su najbolji polaznici izobrazbe - satnik Marijan Žukina, polaznik 25. naraštaja intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi "Blago Zadro“, pozornica Suzana Krišto, polaznica 16. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe u Časničkoj školi "Andrija Matijaš Pauk“, i stožerna narednica Ivana Orlandini, polaznica 15. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe u Dočasničkoj školi "Damir Tomljanović Gavran". H

Možda ste propustili...