Magazin
LJETNI BESTSELERI (II.): NAPETICE KOJE ĆE VAS UČINITI OPUŠTENIJIMA

Sjevernjački sumrak i južnjačka sunčanica
Objavljeno 24. lipnja, 2017.

U cilju promicanja kulture čitanja i nakladništva, zagrebačko Znanje organiziralo je kulturnu manifestaciju sajam knjige pod nazivom Knjige u srcu grada, koja je započela 12. lipnja, a završasva sutra, u nedjelju, 18. lipnja, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Svakog od proteklih dana ljubitelji knjiga i čitanja imali su na raspolaganju bogatu ponudu od nekoliko tisuća naslova, uz senzacionalne popuste na sve naslove. U ponudi se osim knjiga Znanja našao i veliki izbor naslova drugih renomiranih hrvatskih nakladnika poput Frakture, Ocean mora, Naklade Ljevak, Mozaik knjige, Kršćanske sadašnjosti, Naše djece, Planetopije, Fokusa, Jesenskog & Turka, Leo commercea, Egmonta, Naklade Uliks, Begena, Ibis grafike, Despot infinitusa, Kašmir prometa, Sandorfa i mnogih drugih.

Iz tog obilja izdvojili smo nekoliko romana, kao preporuku za čitanje u ovim vrućim ljetnim danima.

GILES KRISTIAN

l ZIMSKA VATRA: Sigurd Haraldarson dokazao se kao veliki ratnik i opasan neprijatelj. Prešao je dug put kako bi osvetio svoju obitelj. No izdajnički kralj Gorm, koji je pogubio Sigurdova oca živ je i zdrav i računi još nisu podmireni. Sveta prisega na krvnu osvetu plamti u Sigurdovim žilama, ali on mora biti strpljiv. Da bi se mogao sukobiti s moćnim kraljem, potrebno mu je srebro i mora pridobiti još braće po maču, pa je svoju ratničku družinu odlučio povesti na zapad, u Švedsku, da se bore kao plaćenici. Tako će se naći u pogibelji te zamalo završiti kao stanovnici Valhale, a tim pothvatom zacrtat će se i Sigurdova sudbina. Ondje, u paklu zimske vatre... “Zimska vatra” (Winter’s Fire, 2016.) napet je i brutalno realističan nastavak uspješnice Gilesa Kristiana, “Bog osvete”. Obavezno štivo za sve ljubitelje uzbudljive proze nabijene akcijom - od Bernarda Cornwella do “Igre prijestolja” Georgea R. R. Martina.

l O AUTORU: Giles Kristian (1975) britanski je pisac povijesnih romana. Otac mu je Englez, a majka Norvežanka, što je ostavilo traga na njegovu književnom opusu, napose skandinavski mitovi, o kojima mu je mati pričala u djetinstvu. Kristian je autor tri serijala - Raven saga, Rise of Sigurd saga i Civil War series - koji su mu osigurali golem komercijalni uspjeh, ali i uspjeh kod književne kritike diljem svijeta. Kristian ima i u Hrvatskj zavidan broj fanova. Provjerite zašto, ako to već niste.

JUSSI ADLER-OLSEN

l LEPTIROV EFEKT: Petnaestogodišnji Marco cijelo je djetinjstvo proveo u romskoj bandi kojom autokratski vlada njegov stric Zola prisiljavajući svu djecu na ropski rad i kriminal. Nakon što sazna da ga stric namjerava osakatiti kako bi povećao zaradu od prosjačenja i bolje ga kontrolirao, Marco napravi nezamislivo – pobjegne iz bande i pritom slučajno sazna jezivu tajnu čije otkrivanje Zola želi spriječiti pod svaku cijenu. No ono što Marco ne zna jest da njegovu smrt ne želi samo klan. Međutim, to je itekako jasno Carlu, Assadu i Rose, koji se sve dublje zapleću u slučaj i u mrežu kopenhaškoga podzemlja. U kaljuži korupcije i teškog kriminala koji seže sve do svijeta visoke politike i financija ne postoje pravila igre i ljudski život ne vrijedi ništa. Je li ovaj put zalogaj za Sektor Q ipak prevelik?

l O AUTORU: Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen danski je pisac koji je nakon raznih studija i raznih zanimanja započeo književnu karijeru 1984. dvjema knjigama o Grouchu Marxu. Njegovi prvi romani u krimiseriji o Sektoru Q, Kvinden i buret (“Žena u kavezu”) i Fasandræberne (“Ubojice fazana”) objavljeni su 2007. i 2008. Radnja oba smještena je u Dansku. Uslijedio je Flaskepost fra P (“Poruka u boci”, 2009.), a njegova posljednja knjiga o Sektoru Q, Journal 64 (“Dnevnik 64”) objavljena je 2010. godine. Romani Adlera-Olsena prodani su u 25 zemalja, kao što su Kina, Nizozemska, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Države, Španjolska, Švedska i Velika Britanija. Prema “Abecednoj kući” snimljen je i film.

JILL SHALVIS

l ŠUŠKA SE: Vojnika Griffina Reida ne vežu baš najljepše uspomene uz odrastanje u Sunshineu, Idaho. Vratio se u svoj rodni gradić samo kako bi se oporavio od ratne ozljede, i dok odbija priznati da je u oslabljenoj formi, toplu utjehu pronalazi u osobi od koje bi je najmanje očekivao. Kate Evans učiteljica je osnovne škole u Sunshineu, mjestu koje je oduvijek smatrala domom. Sanjajući o daljnjem školovanju i pravoj ljubavi koja će trajati zauvijek, očajnički želi prekinuti monotoniju koja vlada oko nje. Srećom, izvjestan seksi muškarac upravo je još jedanput ušetao u njezin život. Griffinu je Kate oduvijek bila tek “prijateljica mlađe sestre”, ali odjedanput shvaća da je gleda drugim očima. Dok oboje nastoje dokučiti što će sa svojim životom, moraju odlučiti i može li se njihova strastvena afera prometnuti u nešto više...

l O AUTORICI: Jill Shalvis (1963.) američka je spisateljica, autorica najprodavanijih ljubavnih romana prema listama The New York Timesa. Živi u malom gradiću sa svojom obitelji i mnogo čudesnih bića. Svaka sličnost s čudesnim bićima u njezinim romanima sasvim je slučajna. Više o njoj možete saznati na www.jilshalvis.com.

Priredio: Darko JERKOVIĆ
MIKEL SANTIAGO
Što skriva usamljena kuća na obali Irske?

POSLJEDNJA NOĆ U TREMORE BEACHU: Nakon traumatičnog razvoda uspješni glazbenik Peter Harper zapada u ozbiljnu emotivnu i kreativnu krizu te mir i inspiraciju odluči potražiti u zabačenom mjestu na obali Irske, plaži Tremore Beach. Izolirana kuća na plaži kao da je stvorena za njega. Jedini su mu susjedi neobični američki bračni par Kogan, s kojima se brzo sprijatelji, a upoznaje i novu zanimljivu djevojku, Judie, došljakinju poput njega, koja u mjestu vodi mali dućan te organizira razna događanja, od filmskih večeri i alternativnih koncerata do tečajeva joge. Jedne olujne večeri pogodi ga munja, nakon čega počinje patiti od užasnih glavobolja i čudnih snova. Kada mu u posjet stignu djeca da zajedno provedu ljetne praznike, stvari se samo pogoršavaju - njegova priviđenja poprimaju sve nasilnije i krvavije oblike, a idilični ljetni praznici pretvaraju se u noćnu moru s nepredvidljivim posljedicama, kako za Petera tako i za njegove najbliže... Roman Mikela Santiaga prozvali su malim remek-djelom žanra koji je ustanovio Stephen King, premda bi se prije mogao okarakterizirati kao vrsni psihološki triler na tragu romana Patricie Highsmith ili Hitchcockovih filmova... (Prijevod: Tamara Horvat Kanjera)

l O AUTORU: Mikel Santiago rođen je u Baskiji 1975., a desetak je godina živio u Nizozemskoj i Irskoj. Bavi se rock-glazbom i programiranjem softwarea, svira sa svojim bendom, a uz to je uspješan pisac kratkih priča i romana. Njegov debitantski roman Posljednja noć u Tremore Beachu (La última noche en Tremore Beach, 2014.) u samo četiri mjeseca zasjeo je među deset najčitanijih romana u Španjolskoj gdje je već doživio šest izdanja, preveden je u brojnim zemljama, uključujući Japan i SAD, a prava na ekranizaciju prodana su producentici cijenjenog redatelja A. Amenábara.(D.J.)

Giles Kristian je moderni skald, koristi stare ritmove kako bi stvorio brutalnu i neodoljivu priču. Nezaustavljiv tempo, briljantna akcija i likovi...

Leptirov efekt je svježiji, životniji i suroviji od prethodnih romana o Sektoru Q. Sjajan roman koji zaslužuje svaku preporuku...

Najčitanije iz rubrike